Maak je geen gebruik meer van je persoonlijke ov-chipkaart en koop je liever losse kaartjes? Je kunt je OV-Chipkaart opzeggen door gebruik te maken van de opzegbrief van 123opzeggen. Vul je gegevens in, kies voor de verzendoptie en laat 123opzeggen de opzegbrief voor je verzenden. Let op: om het saldo van je ov-chipkaart teruggestort te krijgen, is het noodzakelijk dat je de kaart meestuurt met de opzegbrief.
Als je vaak met het openbaar vervoer reist, kun je er niet meer omheen: de ov-chipkaart. In 2012 werd de ov-chipkaart in Nederland ingevoerd en kon iedereen bij elk station gebruikmaken van de kaart. Dankzij de kaart hoeven reizigers geen aparte kaartjes meer te kopen bij verschillende vervoerders, maar kunnen ze met een kaart overal in- en uitchecken. Dit doe je door je kaart even voor het apparaat te houden. Wat wel belangrijk is, is dat je als reiziger niet vergeet om in- en uit te checken, omdat je anders een boete riskeert of een te hoge ritprijs. Als je die twee dingen goed in de gaten houdt, is reizen veel handiger! Je hoeft namelijk niet meer te wachten in de rij voor de losse kaartjes.
Sommige mensen willen liever niet met naam en foto op de kaart staan en kiezen daarom voor een anonieme ov-kaart. Deze kaart is niet gebonden aan iemand en kan dus door iedereen gebruikt worden. Handig als je binnen het gezin af en toe eens met het openbaar vervoer reist. Met een anonieme kaart kun je hetzelfde als met een persoonsgebonden ov-chipkaart. Het enige wat niet mogelijk is een abonnement kiezen. Een abonnement is namelijk persoonsgebonden en aangezien een anonieme ov-chipkaart dat niet is, kun je geen gebruikmaken van abonnementen. Wil je liever wel een abonnement, dan kun je voor een klein bedrag een persoonlijke ov-chipkaart aanvragen.
Als je het vervelend vindt dat je steeds langs de serviceapparaten moet om je ov-chipkaart op te laden, dan kun je automatisch opladen instellen. Elke keer als je saldo onder de nul euro komt, zal er dan een bedrag bijgeschreven worden. Het kan gaan om bedragen van 10, 20 en 50 euro. Welk bedrag het beste bij jou past, is afhankelijk van je eigen reisgedrag. Reis je langere stukken, dan kun je beter kiezen voor een hoger bedrag. Zo weet je zeker dat je altijd genoeg saldo op je kaart hebt. Reis je alleen kleine stukjes met de bus, dan is het in veel gevallen genoeg om te kiezen voor 10 of 20 euro.
Je kunt zoals eerder genoemd werd ook abonnementen op je ov-chipkaart zetten. Dit kunnen abonnementen zijn voor alle vervoerders, maar ook abonnementen per vervoerder. Met het Altijd Korting abonnement kun je altijd met 20 of 40 procent korting reizen met de bus, tram en metro. Voor korting met de trein, heb je een los NS-abonnement nodig.
Wanneer je na de middelbare school verder wilt studeren, dan krijg je hier automatisch een studentenreisproduct bij. Je kunt dan gratis reizen doordeweeks of gratis in het weekend. Welke van deze twee je kiest, is volledig aan jezelf. Gratis doordeweeks is vooral prettig voor mensen die niet wonen in de stad waar ze studeren. Als je bijvoorbeeld studeert in Utrecht, maar je woont in Almere is het erg prijzig om elke dag de ov kosten te dragen. Het weekendabonnement is dan juist weer fijn voor studenten die wonen in een andere stad dan hun ouders. Zo kunnen ze in het weekend gratis naar huis en kost dit niks extra’s. Wie in het weekend gratis reist, reist doordeweeks met korting en andersom. Je kunt niet onbeperkt wisselen van abonnement, dus kijk vooraf goed welke bij je past.
Als je geen gebruikmaakt van je ov-chipkaart, dan kun je ervoor kiezen om je kaart op te zeggen. Dit kun je doen door een opzegbrief van 123opzeggen te gebruiken. Vul in de velden hierboven je gegevens in om een opzegbrief te maken. Nadat alle gegevens in de opzegbrief staan, kun je de brief kosteloos downloaden en versturen naar Translink (het bedrijf achter de OV-Chipkaart). Je kunt er ook voor kiezen om de opzegbrief door 123opzeggen te laten versturen. Voor een klein bedrag zorgen wij er dan voor dat de opzegbrief bij Translink terechtkomt, zodat zij je OV-chipkaart kunnen opzeggen. Jij hoeft dan zelf de deur niet uit en dat is natuurlijk wel zo makkelijk.