Een vrouw bewerkt een video met Adobe

Dit zijn 9 alternatieven voor Adobe

 • auteur Jelle
 • Laatst geüpdatet:

Adobe, met zijn krachtige tools voor design, video, web en fotografie, is recent negatief in het nieuws gekomen. De Amerikaanse FTC klaagt over misleidende abonnementen en hoge annuleringskosten. Veel gebruikers zoeken daarom naar gratis alternatieven. In deze blog zetten we de beste gratis opties voor Adobe 's populairste applicaties voor je op een rij, zodat je zonder gedoe en kosten creatief aan de slag kunt.

Belangrijkste punten uit dit artikel

 • Adobe abonnementen: De Amerikaanse FTC klaagt over misleidende abonnementen en hoge annuleringskosten bij Adobe, wat veel gebruikers naar gratis alternatieven doet zoeken.

 • Photoshop alternatieven: Krita en GIMP bieden gratis, krachtige beeldbewerkings- en tekenfuncties, vergelijkbaar met Adobe Photoshop.

 • Illustrator alternatieven: Inkscape en BoxySVG zijn gratis tools voor vector grafisch ontwerp, ideaal voor het maken van logo's en illustraties.

Inhoudsopgave

  Adobe Creative Cloud

  Veel mensen kiezen voor het Adobe Creative Cloud abonnement. Dit is een uitgebreide verzameling van software en diensten van Adobe Systems, die voornamelijk worden gebruikt voor grafisch ontwerp, videobewerking, webontwikkeling, fotografie en andere creatieve toepassingen.

  Creative Cloud biedt toegang tot een breed scala aan Adobe-applicaties en -diensten via een abonnementsmodel.

  Abonnementsmodel en kosten

  In plaats van een eenmalige aankoop, biedt Creative Cloud een maand- of jaarabonnement waarmee gebruikers toegang krijgen tot alle beschikbare Adobe-software.

  Dit abonnement kost 67,57 euro per maand. Studenten kunnen vaak een goedkoper abonnement afsluiten. Maak jij alleen gebruik van Adobe Photoshop? Dan betaal je al snel meer dan 25 euro per maand.

  Een laptopscherm met daarop Adobe Photoshop geopend

  Adobe abonnement opzeggen is erg moeilijk

  De Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) beweert dat Adobe zijn klanten misleidt met complexe voorwaarden en verborgen kosten bij hun abonnementen. Klanten weten vaak niet wat de totale kosten zijn en vinden het lastig om hun abonnementen op te zeggen zonder geconfronteerd te worden met hoge annuleringskosten.

  Dit beleid zou volgens de FTC in strijd zijn met de consumentenrechten.

  Meer over de aanklacht lees je hier! Amerikaanse overheid klaagt Adobe aan om abonnementsbeleid.

  1. Adobe Photoshop

  Adobe Photoshop is een krachtige software voor beeldbewerking en grafisch ontwerp, gebruikt door professionals en hobbyisten wereldwijd.

  Het biedt uitgebreide tools voor fotobewerking, retoucheren, grafisch ontwerpen en digitale schilderkunst, waardoor gebruikers afbeeldingen kunnen creëren, aanpassen en verbeteren met precisie en creativiteit. Kosten: €26,43 per maand.

  Alternatieven voor Photoshop

  • Krita: Dit is een gratis en open-source digitale teken- en schilderapplicatie, ontworpen voor illustratoren, conceptkunstenaars, en de VFX-industrie. Het biedt een breed scala aan borstels, filters en geavanceerde functies voor digitale kunstcreatie.

  • Gimp: GIMP (GNU Image Manipulation Program) is een gratis en open-source beeldbewerkingssoftware die veel van dezelfde functies biedt als Adobe Photoshop. Het is ideaal voor fotobewerking, grafisch ontwerp en retoucheren, met uitgebreide aanpasbare tools en plug-ins.

  Bekijk ook: Het belang van kleine lettertjes bij abonnementen opzeggen.

  2. Adobe Illustrator

  Adobe Illustrator is een vector-gebaseerde grafische ontwerpsoftware, ideaal voor het creëren van logo's, iconen, illustraties en andere schaalbare grafische ontwerpen.

  Het biedt krachtige tools voor het tekenen en bewerken van vectorafbeeldingen, waardoor ontwerpers nauwkeurige en professioneel ogende visuals kunnen maken. Kosten: €26,43 per maand.

  Alternatieven voor Illustrator

  • Inkscape: Inkscape is een krachtige, gratis en open-source vector graphics editor die ideaal is voor illustraties, diagrammen en webgraphics. Het biedt een breed scala aan geavanceerde functies, waaronder objectcreatie, manipulatie en stijltoepassing.

  • BoxySVG: BoxySVG is een gebruiksvriendelijke vector graphics editor die als een webapplicatie en desktop-app beschikbaar is. Het is ideaal voor snel en eenvoudig SVG-bestanden bewerken, met een focus op een intuïtieve interface en basisfuncties zoals paden, vormen, tekst en lagen.

  De kleuren en afkortingen van Adobe applicaties op een beeldscherm

  3. Adobe InDesign

  Adobe InDesign is een desktop publishing-software die wordt gebruikt voor het ontwerpen en publiceren van professionele documenten, zoals brochures, magazines, boeken en posters.

  Het biedt uitgebreide tools voor lay-out, typografie en beeldbewerking, waardoor gebruikers complexe en visueel aantrekkelijke pagina's kunnen creëren en exporteren voor print en digitale media. Kosten: €26,43 per maand.

  Alternatieven voor InDesign

  • Viva Designer: Viva Designer is een professionele desktop publishing-software die beschikbaar is voor zowel Mac als Windows. Het biedt uitgebreide mogelijkheden voor het ontwerpen van documenten en publicaties, met een focus op typografie en lay-out, en ondersteunt zowel offline als online werken.

  • Scribus: Scribus is een open-source desktop publishing-programma dat wordt gebruikt voor het maken van brochures, nieuwsbrieven, posters en boeken. Het biedt functies zoals professionele typesetting, kleurbeheer en PDF-creatie, en is beschikbaar voor verschillende besturingssystemen, waaronder Windows, macOS en Linux.

  4. Adobe Animate

  Adobe Animate is een veelzijdige animatiesoftware waarmee gebruikers interactieve vectoranimaties en rastergraphics kunnen creëren. Het wordt veel gebruikt voor webanimaties, rich media advertenties, interactieve content en games. Dankzij de integratie met andere Adobe-tools biedt het uitgebreide mogelijkheden voor creatieve professionals. Kosten: €26,43 per maand.

  Alternatieven voor Animate

  • Blender: Blender is een krachtige, open-source 3D-animatiesoftware die wordt gebruikt voor het maken van animaties, visual effects, 3D-modellen, en meer. Het biedt een breed scala aan tools voor modeleren, rigging, animatie, simulatie, rendering, compositing en motion tracking.

  • Open Toonz: OpenToonz is een gratis en open-source 2D-animatiesoftware die wordt gebruikt voor het maken van traditionele frame-by-frame animaties. Het is vooral bekend door zijn gebruik in de productie van Japanse anime en biedt geavanceerde functies zoals scanning, digital painting, en effecten.

  Verschillende Adobe applicatie afkortingen en bijbehorende kleurtjes

  5. Adobe Lightroom

  Adobe Lightroom is een krachtige fotobewerkings- en organisatietool voor professionele fotografen en fotoliefhebbers. Het biedt geavanceerde functies voor beeldverbetering, retouchering, kleurcorrectie en fotomanagement. Met een intuïtieve interface maakt Lightroom het optimaliseren en delen van foto's eenvoudig. Kosten: €12,09 per maand.

  Alternatieven voor Lightroom

  • RawTherapee: RawTherapee is een gratis, open-source fotobewerkingsprogramma dat zich richt op het verwerken van RAW-bestanden. Het biedt een breed scala aan tools voor kleurcorrectie, belichting en detailverbetering, en is geschikt voor zowel beginnende als professionele fotografen.

  • Darktable: Darktable is een gratis, open-source fotografie workflow-applicatie en RAW-ontwikkelaar. Het biedt uitgebreide mogelijkheden voor niet-destructieve beeldbewerking en organisatie, vergelijkbaar met Adobe Lightroom, en ondersteunt een breed scala aan camera's en bestandsformaten.

  Adobe opzeggen? Dit kan eenvoudig met 123opzeggen!

  6. Adobe Dreamweaver

  Adobe Dreamweaver is een professionele webontwikkelingsomgeving die wordt gebruikt voor het ontwerpen, coderen en beheren van websites en webapplicaties.

  Het biedt een visuele interface en krachtige code-editor met ondersteuning voor HTML, CSS, JavaScript en andere webtechnologieën, waardoor het geschikt is voor zowel beginners als gevorderde ontwikkelaars. Kosten: €26,43 per maand.

  Alternatieven voor Dreamweaver

  • Brackets: Brackets is een open-source teksteditor die speciaal is ontworpen voor webontwikkeling. Het biedt live preview, inline editors en preprocessor-ondersteuning, waardoor het een krachtige en gebruiksvriendelijke tool is voor zowel beginners als ervaren ontwikkelaars.

  • Aptana Studio: Aptana Studio is een geïntegreerde ontwikkelomgeving (IDE) voor het bouwen van webapplicaties. Het ondersteunt HTML, CSS, JavaScript, Ruby, PHP en Python, en biedt krachtige debugging en ingebouwde terminalfunctionaliteit, wat het een veelzijdige keuze maakt voor webontwikkelaars.

  Adobe geopend op een beeldscherm

  7. Adobe After Effects

  Adobe After Effects is een krachtige software voor het creëren van visuele effecten en motion graphics. Het wordt veel gebruikt in film, televisie en webvideo's voor het animeren van titels, compositeren van beelden en het toevoegen van speciale effecten.

  Met uitgebreide tools en plugins biedt het eindeloze mogelijkheden voor creatieve en professionele video- en animatieprojecten. Kosten: €26,43 per maand.

  Alternatieven voor After Effects

  • Davinci Resolve: Davinci Resolve is een professionele videobewerkingssoftware met uitgebreide mogelijkheden voor kleurcorrectie, visuele effecten en post-productie. Het is populair bij filmmakers en videomakers vanwege de krachtige tools en de gratis basisversie.

  • Bender: Blender is een gratis, open-source 3D-animatiesuite die ook geschikt is voor visuele effecten en motion graphics. Het ondersteunt modellering, rigging, animatie, simulatie, rendering, compositing en motion tracking, waardoor het veelzijdig is voor zowel beginners als professionals.

  Lees ook: Internetproviders houden snelheid glasvezel bewust laag.

  8. Adobe Premier Pro

  Adobe Premiere Pro is een professionele videobewerkingssoftware voor video's, films en tv-shows. Het biedt geavanceerde tools voor knippen, monteren, kleurcorrectie, audio-integratie en effecten, en ondersteunt diverse videoformaten en resoluties.

  Dankzij de gebruiksvriendelijke interface en krachtige functies is het populair bij filmmakers en videoprofessionals. Kosten: €26,43 per maand.

  Alternatieven voor Premier Pro

  • Kdenlive: is een gratis open-source videobewerkingssoftware met krachtige functies zoals multitrack bewerken, effecten en ondersteuning voor diverse formaten. Het is gebruiksvriendelijk, geschikt voor alle niveaus en werkt op Linux, Windows en macOS.
  • Shotcut: Shotcut is een gratis open-source videobewerkingssoftware met ondersteuning voor veel video- en audioformaten, multitrack bewerken, en diverse filters en effecten. Het heeft een intuïtieve interface, geschikt voor alle niveaus, en werkt op Windows, macOS en Linux.

  Video bewerken met Adobe

  9. Adobe Audition

  Adobe Audition is professionele audio-editing software voor opnemen, bewerken, mixen en restaureren van geluid. Het biedt tools voor meerkanaals bewerking, effecten en geluidsontwerp, en wordt veel gebruikt in muziekproductie, podcasting en filmindustrie. Kosten: €26,43 per maand.

  Alternatieven voor Audition

  • Audacity: Audacity is gratis open-source audio-editing software voor opnemen en bewerken van geluid op meerdere sporen. Het biedt functies zoals ruisonderdrukking en effecten, en is populair bij zowel beginners als ervaren gebruikers.

  • Garageband: Garageband is een gebruiksvriendelijke DAW van Apple voor macOS en iOS. Het biedt een intuïtieve interface, virtuele instrumenten, loops en effecten, ideaal voor muziekproductie, podcasting en basis audio-editing.

  Conclusie

  Door de recente negatieve berichtgeving rond Adobe's abonnementsmodel en opzegbeleid zoeken veel gebruikers naar gratis alternatieven. In deze blog hebben we een aantal uitstekende gratis opties voor Adobe's populairste applicaties op een rij gezet, zodat je zonder extra kosten en gedoe toch productief en creatief kunt blijven.

  Landschap
  Golf