Blije man achter laptop

Dit zijn de bekendste Nederlandse loterijen; zo zeg je ze op!

 • auteur Jelle
 • Laatst geüpdatet:

In Nederland zijn loterijen al decennia lang ontzettend populair. We houden ervan om een gokje te wagen om onze dromen te kunnen verwezenlijken. Van de Staatsloterij tot de Postcode Loterij. Nederlanders blijven zich massaal aangetrokken voelen tot de belofte van fortuin. De kans om ook echt in de prijzen te vallen, die is helaas erg klein. In dit blog zetten niet alleen de bekendste loterijen voor je op een rijtje, maar we vertellen je ook hoe je ze het eenvoudigst opzegt.

Inhoudsopgave

  Verschillen tussen loterijen

  Loterijen zijn er in allerlei verschillende soorten en maten. En voor dat je deelneemt aan een loterij, is het slim om je te verdiepen in de kansen, kosten en prijsstructuren. Want hoewel het misschien klinkt als een slimme investering om een lot te kopen, loopt het vaak uit op een teleurstelling. De kans dat je echt een groot bedrag wint, is namelijk erg klein.

  Automatisch meespelen is misschien verleidelijk, maar winnen kun je helaas niet afdwingen en een automatische deelname kost in de praktijk vaak meer geld dan dat het oplevert. Ook als je met meerdere loterijen tegelijk meespeelt.

  handen met euro biljetten

  Staatsloterij

  De Nederlandse Staatsloterij is een van de oudste en meest prominente loterijen in Nederland. De Staatsloterij heeft een lange geschiedenis en werd opgericht in 1726. Ook is het onderdeel van Nederlandse Loterij, dat op zijn beurt eigendom is van de Nederlandse staat. Een deel van de opbrengst van de Staatsloterij gaat daarom naar de schatkist, wat bijdraagt aan publieke financiering.

  Trekkingen: De Staatsloterij heeft doorgaans één grote maandelijkse trekking op de 10e van elke maand. Deze trekking wordt vaak geassocieerd met speciale evenementen en prijzen, zoals de Oudejaarstrekking met de grootste jackpot van het jaar.

  Goede doelen: De Staatsloterij steunt 18 goede doelen op het gebied van gezondheid, beweging en welzijn. Zoals het Diabetes Fonds, KWF Kankerbestrijding en De Hartstichting.

  Prijzen en winkansen: Ook biedt de Staatsloterij verschillende prijscategorieën, variërend van kleine geldprijzen tot enorme jackpots. De prijzen zijn belastingvrij, wat betekent dat de winnaars het volledige bedrag ontvangen.

  Dit klinkt allemaal iets te mooi om waard te zijn. Het AD heeft namelijk berekend dat de kans dat jij er met de jackpot van door gaat niet groter is dan 1 op de 67,6 miljoen. De kans dat je in de prijzen valt is wel groot namelijk een op twee, maar bedenk je wel dat dit om geldbedragen kan gaan die niet eens de kosten van je Staatslot dekken.

  man achter laptop richt zijn handen tot de hemel

  Staatsloterij opzeggen

  Merk je dat de kosten van de Staatsloterij bijdragen aan financiële problemen en ben je teleurgesteld over het feit dat je nooit wint, of minder wil je met minder trekkingen meespelen? Dan is het hoog tijd om je de Staatsloterij op te zeggen.

  Je kunt de staatsloterij op drie manieren opzeggen: telefonisch, schriftelijk en online. Maar met 123opzeggen maken wij het je nog makkelijker. Download de gratis opzegbrief, vul je gegevens in en verstuur de brief zelf óf kies voor onze verzendservice. Tegen een kleine vergoeding zorgen wij ervoor dat de brief op de juiste mat valt. Jij hoeft je helemaal nergens meer druk over te maken en krijgt een bevestiging van de Staatsloterij zodra de opzegging goed verwerkt is.

  Nationale Postcode Loterij

  De Nationale Postcode Loterij werd opgericht in 1989 en is sindsdien uitgegroeid tot een van de populairste kansspelen in Nederland. Ook de postcodeloterij maakt deel uit van de Nederlandse Loterij.

  Trekkingen: De Nationale Postcode Loterij organiseert meerdere trekkingen per jaar, waarbij prijzen worden verdeeld onder deelnemers met dezelfde postcode. Het concept is gebaseerd op de gedachte dat als je wint, je wint met je hele buurt.

  Goede doelen: Een groot deel van de opbrengst gaat naar diverse maatschappelijke en charitatieve projecten, zowel nationaal als internationaal zoals UNICEF, Voedselbanken Nederland, het Rode Kruis, Natuurmonumenten, KWF Kankerbestrijding.

  Prijzen en winkansen: De prijzen van de Nationale Postcode Loterij variëren en kunnen bestaan uit geldbedragen, vakanties, auto's, elektronica en andere prijzen. De PostcodeKanjer, een van de jaarlijkse trekkingen, staat bekend om zijn gigantische jackpot die in het verleden tientallen miljoenen euro's heeft bereikt. Maar deze prijs worden wel verdeeld over de hele wijk én er gaat nog belasting af.

  blije mensen in een park

  Nationale Postcode Loterij opzeggen

  Ook de Nationale Postcode Loterij zeg je gemakkelijk op met 123opzeggen. Bij ons kun je gemakkelijk je abonnement online opzeggen, want bij 123opzeggen willen we je abonnement opzeggen zo simpel mogelijk maken. Geen eindeloos papierwerk, ingewikkelde telefoongesprekken of oneindige zoektochten naar de juiste methode.

  Lotto

  De Nederlandse Lotto werd opgericht in 1974 en is sindsdien een populaire vorm van kansspel in Nederland. Het spelconcept is eenvoudig. Spelers kiezen zes getallen uit een reeks van 1 tot 45. Tijdens de trekking worden zes willekeurige ballen getrokken. Als de getallen op de getrokken ballen overeenkomen met de door een speler gekozen getallen, wint die speler een prijs.

  Trekkingen: De trekkingen vinden twee keer per week plaats, meestal op zaterdag en woensdag. De resultaten van de trekkingen worden gepubliceerd op de officiële website van de Nederlandse Loterij en in diverse andere media.

  Prijzen en winkansen: De Nederlandse Lotto biedt verschillende prijzen, variërend van kleine bedragen voor het goed raden van een paar getallen tot een jackpot voor het correct raden van alle zes getallen. Prijzen gewonnen in de Nederlandse Lotto zijn vrijgesteld van belastingen. De kans dat je de zes getallen echter goed raadt, is 1 op 8.145.060.

  Goede doelen: Een deel van de opbrengst van de Nederlandse Lotto gaat naar goede doelen op het gebied van sport en welzijn zoals, Diabetes Fonds, KWF Kankerbestrijding en De Hartstichting.

  Lotto opzeggen

  Houd jij je geld liever in de portemonnee na het lezen van de kansen op het winnen van de Jackpot? Dan kun je je deelname bij Lotto telefonisch opzeggen óf met de gratis opzegbrief van 123opzeggen. Kies voor de verzendoptie en wij regelen de rest: wel zo makkelijk.

  Een lachende vrouw achter haar laptop

  VriendenLoterij

  De VriendenLoterij werd opgericht in 1989. Het hoofddoel van de loterij is het werven van fondsen voor goede doelen die zich richten op gezondheid en welzijn. Door deel te nemen aan de VriendenLoterij, steunen deelnemers automatisch diverse goede doelen en maatschappelijke initiatieven in Nederland.

  Trekkingen: De VriendenLoterij heeft een eenvoudige spelopzet. Deelnemers kopen een lot en maken wekelijks kans op prijzen. De trekkingen vinden elke week plaats en bestaan uit verschillende geldprijzen.

  Prijzen en winkansen: Naast geldprijzen kun je bij de Vriendenloterij ook dagjes weg, auto's of elektronica winnen. De kans dat je een van de veertien hoofdprijzen wint, een geldbedrag van 100 000 euro, is één op 33.000.

  Goede doelen: Een belangrijk kenmerk van de VriendenLoterij is dat de helft van de inleg van elk verkocht lot direct ten goede komt aan verschillende goede doelen en maatschappelijke organisaties waaronder het Aidsfonds, Alzheimer Nederland en CliniClowns

  VriendenLoterij opzeggen:

  Houd jij liever het geld in je eigen zak? Begrijpelijk. Je kan de VriendenLoterij op drie verschillende manieren opzeggen, telefonisch, schriftelijk en online. Ook kun je de VriendenLoterij eenvoudig opzeggen met de opzegbrief van 123opzeggen. Vul je gegevens in en laat ons de rest voor je regelen.

  Landschap
  Golf