Hulp bij opzeggen na een overlijden

Hulp bij opzeggen na een overlijden

 • auteur Jelle
 • Laatst geüpdatet:

Als één van je naasten overlijdt heb je al genoeg aan je hoofd. Je hebt verdriet te verwerken en praktische zaken te regelen, zoals de uitvaart. Het opzeggen van lidmaatschappen, contracten en abonnementen van de overledene is ook iets dat moet gebeuren. 


Inhoudsopgave

  Wat moet je regelen als iemand overlijdt

  Als een dierbare overlijdt ben je in de rouw en heb je al genoeg te regelen. Je moet aangifte doen van het overlijden, een verklaring van het erfrecht opvragen als de overledene een testament had, nagaan welke verzekeringen de overledene had en administratie afhandelen.

  Verzekeringen, bankzaken en sociale media

  Je krijgt als nabestaande waarschijnlijk te maken met de gemeente, bankzaken, de uitvaartverzekering, en contact met de uitvaartverzorger of uitvaartondernemer. Ook moet je bepalen of je de social media accounts van de overledene wilt sluiten.

  Als het verdriet nog vers is en het leven hectisch, dan kan het opzeggen van lopende abonnementen en lidmaatschappen bij verenigingen en abonnementen op tijdschriften even te veel worden. Toch zorg je er met het opzeggen van contracten voor dat je niet meer geconfronteerd wordt met bijvoorbeeld post, afschriften en geldzaken van de overledene.

  Zo kun je jezelf en andere nabestaanden extra verdriet en stress besparen. Bovendien zorg je er met de opzeggingen voor dat automatische betalingen worden stopgezet en je geen onnodige kosten maakt. Het is dus verstandig om toch werk te maken van de opzeggingen.

  Kies de juiste opzegbrief

  Bij opzeggen komen allerlei zaken om de hoek kijken. Zo heb je bij het opzeggen van een contract bij een zorgverzekeraar vaak het polisnummer nodig.

  Bij het opzeggen van telecomdiensten en energiecontracten is het vaak nodig om een klantnummer op te geven. En bij het opzeggen van abonnementen op tijdschriften is soms het invoeren van een abonneenummer nodig. Lastig als je deze informatie niet allemaal bij de hand hebt.

  Gelukkig hoeft het opzeggen van abonnementen en lidmaatschappen van een overledene niet ingewikkeld te zijn. Bij 123opzeggen kun je een gratis opzegbrief maken.

  Hiervoor hoef je alleen enkele persoonsgegevens op te geven. Dit kun je doen door bij de verplichte velden de gegevens zoals de achternaam, het adres, de postcode en het e-mailadres van de overledene invullen.in te vullen.

  Deze opzegbrief kun je vervolgens gratis downloaden en versturen per post. Je kunt dan rustig afwachten totdat de betreffende organisatie een schritelijke bevestiging van de opzegging verstuurt. Deze ontvang je per post of per e-mail van de contractaanbieder. Heb je liever dat 123opzeggen de opzegbrief ook voor je verstuurt? Dan kan dit tegen een kleine vergoeding met de verzendservice.

  Akte van overlijden

  Belangrijk om te weten is dat bedrijven verplicht zijn om een lidmaatschap of abonnement stop te zetten zodra bewezen is dat de persoon overleden is. Ook als de contractsperiode nog niet verstreken is. Veel bedrijven, zoals KPN, vragen de nabestaanden wel om het overleggen van een overlijdensakte. Soms is het daarvoor nodig een kopie van de overlijdensakte met de opzegbrief mee te sturen.

  In andere gevallen volstaat het doorgeven van het nummer op de overlijdensakte. De kopie of het nummer gelden dan als bewijs dat de persoon in kwestie overleden is. Contracten, lidmaatschappen en abonnementen kunnen na een overlijden per direct worden stopgezet. Er geldt dus geen opzegtermijn. Ook kun je ervoor kiezen om een contract op een andere naam te laten zetten.

  Beëindiging abonnementen en lidmaatschappen

  Is het gelukt om het telefoonabonnement of sportschoolabonnement van een overledene te beëindigen, dan wordt de automatische betaling van het product stopgezet. De overledene ontvangt dan geen maandelijkse factuur meer. Ook wordt er geen geld meer van de bankrekening geschreven vanaf de datum dat de opzegging officiëel geregeld is.

  Gemiddeld heeft een huishouden zo'n veertien abonnementen. Nu de nieuwe generatie met steeds meer digitale middelen opgroeit worden dat er waarschijnlijk alleen nog maar meer.

   

  Landschap
  Golf