Vrouw en man gaan op eerste date en hebben elkaar ontmoet via een datingsite

Steeds meer mensen kiezen voor betaalde versie van datingsites

 • auteur Jelle
 • Laatst geüpdatet:

Swipen naar rechts is de nieuwe vorm van flirten geworden en datingsites zijn niet langer een taboe. De succesverhalen stapelen zich op, en de liefde hangt overal online in de lucht. Maar toch blijven datingsites mysterieus over de exacte aantallen gebruikers die kiezen voor hun betaalde services. Recente onderzoeken onthullen een fascinerende trend: steeds vaker zijn mensen bereid geld neer te leggen voor de belofte van een echte connectie. Waarom kiezen steeds meer mensen voor de betaalde versie? Wij zochten het voor je uit!

Inhoudsopgave

  Geld uitgeven aan datingsites

  Uit diverse bronnen blijkt dat consumenten steeds meer geld uitgeven aan datingapps. Volgens een rapport van Global Dating Insights bereikte de wereldwijde uitgave aan mobiele apps, waaronder datingapps zoals Tinder en Bumble, in 2023 een recordhoogte van $100 miljard. Dit wijst op een groeiende bereidheid van gebruikers om te betalen voor premium functies zoals onbeperkte likes, grotere zichtbaarheid van profielen en geavanceerde matchingsopties.

  Man met rood jasje lacht naar zijn telefoon omdat hij gematcht op een datingsite.

  Online dating trends in Nederland

  In 2023 bereikte de populariteit van datingapps onder Nederlandse gebruikers nieuwe hoogtes. Volgens een analyse door data.ai, werden er in dat jaar bijna 5 miljoen downloads van datingapps geregistreerd vanuit de Apple Store en Google Play Store. De totale uitgaven aan deze apps stegen aanzienlijk, met een totaal van bijna 69 miljoen euro, wat een stijging van 17 miljoen euro betekent vergeleken met het voorgaande jaar. Tinder was alleen al goed voor meer dan 38 miljoen euro, gevolgd door Bumble met bijna 9 miljoen euro.

  Ourtime van Lexa opzeggen: zo zet je je lidmaatschap stop.

  Waarom willen we betalen voor datingsites?

  Volgens Linda Duits, mediawetenschapper bij Universiteit Utrecht, zijn datingsites iets van alle tijden. "Vroeger waren er datingsites, en daarvoor zelfs contactadvertenties in tijdschriften, om mensen te ontmoeten." Hierin konden mensen zelf hun voorkeuren aangeven en mensen uitkiezen. Dat is bij gratis versies van datingsapps lang niet meer het geval. Je hebt eigenlijk geen controle over de profielen die je te zien krijgt.

  Voordelen van betaalde functies

  "Sommige van die betaalde functies lijken jou meer controle te geven, zo kan je zien wie jou heeft geliket en kan je keuzes terugdraaien. Dat is heel slim, want veel mensen vinden dat swipen best wel frustrerend", aldus Linda. Andere voordelen van een betaald abonnement zijn bijvoorbeeld: geen limieten op het swipen en geen locatie limieten.

  Jonge vrouw met oranje topje geniet van de voordelen van de betaalde functies van haar datingapp

  Betaalde versie versus gratis datingsite

  De graits versies van datingapps krijgen juist steeds minder opties, wat gratis dating een stuk irritanter maakt. "Ze maken de gratis versie vaak zo irritant dat ze je verleiden om een premium versie aan te schaffen", legt Linda uit. Toch zullen gratis profielen niet verdwijnen. Er zijn namelijk een hele hoop profielen nodig om aan mensen voor te schotelen.

  Verschillende datingsites

  Er zijn een hele hoop datingsites online te vinden. Van casual dating, dating voor hoogopgeleide singles, 50 + datingsites; je kan het zo gek niet bedenken en er is wel een datingsite voor. Dus of je nu op zoek bent naar hoger opgeleiden vrijgezellen, een scharrel of vaste relatie, er is vast een datingsite die bij jou past.

  Benieuwd naar de gekste abonnementen en datingsites bij 123opzeggen? Bekijk dan eens deze blog!

  Populaire datingsites van Nederland

  Onder jongeren tot en met dertig jaar zijn datingapps als Tinder, Breeze, Bumble, InnerCircle en Happn erg populair. Volwassenen van dertig en ouder gebruiken e-matching, Lexa, Parship en EliteDating, deze apps staan er om bekend dat gebruikers op zoek zijn naar een serieuze relatie. Een goede datingsite maakt gebruik van gecontroleerde profielen. Let altijd op het keurmerk veilig daten en wees voorzichtig met de vertrouwelijke gegevens die je online deelt.

  Wat kost een abonnement?

  Dit verschilt per datingsite en per type abonnement. Een volledig lidmaatschap kost bij e-matching maandelijks 19,95. Voor Tinder Plus betaal je €9,99 voor één maand. Bij een betalend lid bij Lexa wordt elke maand wel 29,99 euro afgeschreven en er zijn nog duurdere abonnementen. Doe dus eerst goed research naar de beste datingsite voordat je een megaduur abonnement afsluit bij een platform die niet aansluit bij wat je zoekt.

  Man en vrouw gaan op eerste date nadat ze elkaar ontmoet hebben op een dating app

  Datingsite opzeggen

  Heb je een eerste date gehad maar kwam je erachter dat online daten niet je ding is? Of heb jij geen leuke date kunnen vinden en is het abonnement te duur? Wat je reden ook is, je dating apps opzeggen doe je eenvoudig met 123opzeggen. Download de gratis opzegbrief, vul je gegevens in en laat ons de rest voor je regelen!

  Landschap
  Golf