Drie tips voor het aangaan of opzeggen van je abonnement

Drie tips voor het aangaan of opzeggen van je abonnement

  • auteur Nynke

Of je nu lid bent van de atletiekvereniging of een abonnement hebt bij Videoland of de Postcodeloterij; als je van je contract af wilt dan zit er maar één ding op en dat is opzeggen. Elke aanbieder hanteert andere voorwaarden voor leden, donateurs en abonnementhouders. Dit zijn wettelijke regels waaraan je je dient te houden. Heb jij te veel abonnementen en verlies je het overzicht, maak je geen gebruik meer van een product of dienst, of heb je een nieuwe contractaanbieder op het oog? Dan kun je je lidmaatschap of abonnement opzeggen. Soms neem je te snel een beslissing als je een abonnement aan gaat, waardoor je spijt krijgt van je keuze. Of krijg je te maken met haken en ogen als je je abonnement opzegt. In deze blog geven we je drie tips om deze problemen te omzeilen.

1. Kijk eerst eens rond

Wil je graag een abonnement op de Netflix? Kijk dan eerst eens rond wat er verder op de markt aangeboden wordt. Misschien is Amazon Prime of HBO Max ook wel wat voor jou, en zijn deze abonnementen goedkoper. Misschien kun je eerst een proefabonnement afsluiten en je definitieve keuze voor een streamingsdienst nog even uitstellen. Rondkijken heeft als voordeel dat je abonnementen met elkaar kunt vergelijken. Zo kun je eventuele kortingen spotten en zie je geen producten of diensten van vergelijkbare aanbieders over het hoofd die misschien beter bij je passen.

2. Let op de opzegtermijn

Is je contract voor onbepaalde tijd, dan geldt er vaak een maand opzegtermijn en is er niks aan de hand. Een stilzwijgende verlenging kan vervelend zijn. Ben je een jaarabonnement aangegaan, dan kan het zijn dat het abonnement met nog eens een jaar wordt verlengd. De FNV hanteert bijvoorbeeld een opzegtermijn van drie maanden. Let daarom al bij het afsluiten van je abonnement op de aard van je contract en op de opzegtermijn. Weet je op welke einddatum je abonnement of lidmaatschap afloopt? Noteer de afgesproken datum voor wanneer je abonnement stopt dan in je agenda of stel een reminder in op je smartphone. Dan weet je tegen de tijd dat je een nieuw contract aan wilt gaan, wanneer je kunt opzeggen.

3. Lees de kleine lettertjes

Ook de kleine lettertjes in je contract kunnen teleurstellingen veroorzaken en bijvoorbeeld zorgen voor een onduidelijke factuur. Daarom kan het handig zijn om al in het beginstadium te kijken naar wat er precies in je contract staat als je een abonnement afsluit. Ongeveer de helft van de Nederlanders leest de kleine lettertjes in een contract voor een nieuw abonnement. Je kunt letten op verschillende zaken. Voor welke afgesproken periode ga je een lidmaatschap op de roeivereniging aan, is er sprake van een regelmatige levering van je energieleverancier en wordt het abonnement op je favoriete tijdschrift stilzwijgend verlengd? Ook bij proefabonnementen kan het verstandig zijn om de kleine lettertjes te lezen. Zo kun je bijvoorbeeld boven tafel krijgen of je recht hebt op een terugbetaling als je Playstation Plusabonnement definitief in gaat en toch wilt afzien van een lidmaatschap voor een vaste periode. Bovendien wordt in de kleine lettertjes ook vaak uitgelegd waar je precies voor betaalt.

123opzeggen biedt hulp bij het opzeggen van een abonnement op een product of dienst. Heb jij een contract afgesloten en wil je er graag vanaf? Download dan een gratis opzegbrief en verstuur deze per post. Zo regel je eenvoudig de opzegging zonder dat je er al te veel werk van hebt. Handig!

Lees ook: deze vijf abonnementen werden het vaakst opgezegd

Landschap
Golf