Drie tips voor het aangaan of opzeggen van je abonnement

Drie tips voor het aangaan of opzeggen van je abonnement

 • auteur Jelle
 • Laatst geüpdatet:

Of je nu lid bent van de atletiekvereniging of een abonnement hebt bij Videoland of de Postcodeloterij. Als je van je contract af wilt dan zit er maar één ding op en dat is opzeggen. Elke aanbieder hanteert andere voorwaarden voor leden, donateurs en abonnementhouders. Hier zijn drie tips die jou kunnen helpen.


Inhoudsopgave

  1. Kijk eerst eens rond naar andere aanbieders

  Wil je graag een abonnement op de Netflix? Kijk dan eerst eens rond wat er verder op de markt aangeboden wordt.

  Misschien is Amazon Prime of HBO Max ook wel wat voor jou, en zijn deze abonnementen goedkoper. Misschien kun je eerst een proefabonnement afsluiten en je definitieve keuze voor een streamingsdienst nog even uitstellen.

  Rondkijken heeft als voordeel dat je abonnementen met elkaar kunt vergelijken. Zo kun je eventuele kortingen spotten en zie je geen producten of diensten van vergelijkbare aanbieders over het hoofd die misschien beter bij je passen.

  2. Let op de opzegtermijn van het abonnement

  Is je contract voor onbepaalde tijd, dan geldt er vaak een maand opzegtermijn en is er niks aan de hand. Een stilzwijgende verlenging kan vervelend zijn.

  Jaarlijkse lidmaatschappen kunnen jaarlijks verlengd worden

  Ben je een jaarlijks lidmaatschap aangegaan, dan kan het zijn dat deze met nog eens een jaar wordt verlengd. De FNV hanteert bijvoorbeeld een opzegtermijn van drie maanden. Let daarom al bij het afsluiten van je abonnement op de aard van je contract en op de opzegtermijn.

  Weet je op welke einddatum je abonnement of lidmaatschap afloopt? Noteer de afgesproken datum voor wanneer je abonnement stopt dan in je agenda of stel een reminder in op je smartphone. Dan weet je tegen de tijd dat je een nieuw contract aan wilt gaan, wanneer je kunt opzeggen.

  3. Lees de kleine lettertjes in het contract

  Ook de kleine lettertjes in je contract kunnen teleurstellingen veroorzaken en bijvoorbeeld zorgen voor een onduidelijke factuur.

  Daarom kan het handig zijn om al in het beginstadium te kijken naar wat er precies in je contract staat als je een abonnement afsluit.

  Lees ook bij proefabonnementen de kleine lettertjes

  Ook bij proefabonnementen kan het verstandig zijn om de kleine lettertjes te lezen. Zo kun je bijvoorbeeld boven tafel krijgen of je recht hebt op een terugbetaling als je Playstation Plusabonnement definitief in gaat en toch wilt afzien van een lidmaatschap voor een vaste periode. Bovendien wordt in de kleine lettertjes ook vaak uitgelegd waar je precies voor betaalt.

  Zet je abonnement stop via 123opzeggen

  123opzeggen biedt hulp bij het opzeggen van een abonnement op een product of dienst. Heb jij een contract afgesloten en wil je er graag vanaf? Download dan een gratis opzegbrief en verstuur deze per post. Zo regel je eenvoudig de opzegging zonder dat je er al te veel werk van hebt. Handig!

  Lees ook: deze vijf abonnementen werden het vaakst opgezegd

  Landschap
  Golf