Witte, grote HP printer

HP overweegt inktabonnement verplicht bij aanschaf printer

 • auteur Madelon
 • Laatst geüpdatet:

HP gaat al enige tijd de confrontatie aan met niet-originele inktcartridges. Deze cartridges worden nu al enkele maanden geblokkeerd door HP, en het bedrijf moedigt klanten aan om over te stappen op hun eigen HP Instant ink-abonnement. Zo wil het bedrijf korte metten te maken met andere inkt verkopers.

Inhoudsopgave

  Printerinkt van derden verbieden

  Het is niet de eerste keer dat HP de strijd aan gaat met inkt-verkopers. HP probeert namelijk al jaren om haar printer-gebruikers over te krijgen naar de originele HP-inktcartridges. Deze strijd heeft zelf geleidt tot allerlei rechtszaken. Zo werd HP vorig jaar nog aangeklaagd omdat de HP-printers niet langer in staat waren om te scannen of faxen zodra de inkt op was. 

  Veel geld door originele HP-inktcartridges

  HP verdient veel geld met de originele HP-cartridges en wil daarom dat klanten deze ook aanschaffen. Printer-gebruikers die andere soorten inkt gebruiken, komen daardoor vaak in de problemen met hun printer. Hier kwam echter veel kritiek op.

  Een vrouw met kort haar kijkt naar papierwerk dat net uit de printer komt.

  Kritiek op HP

  In een gezamenlijke rechtszaak beweren twee klanten die HP-printers hebben gekocht, dat het bedrijf opzettelijk de functionaliteit uitschakelt wanneer de inkt op is. Hierdoor zouden ze niet langer in staat zijn om functies te gebruiken die geen inkt vereisen, zoals scannen of faxen. De beschuldiging is dat HP hen zo dwingt om dure inktpatronen te kopen, zelfs wanneer ze die niet per se nodig hebben.

  Lees ook: HelloFresh informeert klanten onvoldoende over abonnementen.

  Printers blokkeerden

  Daarnaast klaagden mensen omdat de printers stopten met werken als ze inktpatronen van andere merken gebruikten. In 2022 werd dit probleem opgelost, en klanten in België, Italië, Spanje en Portugal kregen geld als vergoeding.

  Verplicht HP-abonnement invoeren

  HP-topman, Enrique Lores, zegt dat HP eigenlijk wil dat mensen alleen officiële inkt gebruiken. Ze hebben al een abonnement voor inkt, maar het is nog niet verplicht. Lores zegt dat HP printers verkoopt met verlies, maar veel geld verdient met de verkoop van dure inkt. Hij benadrukt echter dat het blokkeren van cartridges van andere merken niet wordt gedaan om extra geld te verdienen. Volgens Lores is de hoofdreden voor het invoeren van een verplicht HP-inkt abonnement vooral voor de veiligheid.

  Toename in abonnementsopties

  HP heeft de abonnementsopties voor hun Instant Ink-service uitgebreid om beter te voldoen aan de behoeften van verschillende gebruikers. Dit omvat nieuwe prijspunten en flexibele plannen die zijn ontworpen voor zowel incidentele als intensieve gebruikers. Door deze aanpassingen kunnen klanten hun inktgebruik nauwkeuriger afstemmen op hun printgedrag, waardoor ze kosten kunnen besparen en verspilling kunnen verminderen.

  Een printer en inktcartridge op een wit oppervlak.

  Hacken via inktcartridges

  Volgens Enrique Lores beweert men dat er virussen verspreid kunnen worden via chips op inktcartridges van andere merken. Deze virussen zouden dan de printer infecteren, waarna de printer het netwerk aanvalt en de aangesloten computers besmet. Hoewel dit beangstigend klinkt, is er eigenlijk geen bewijs voor zo'n hack te vinden.

  HP-printer accepteert niet-officiële cartridges

  HP levert nu printers die in ieder geval weer niet-officiële cartridges accepteren. Echter, volgens de voorwaarden van HP behoudt het bedrijf zich het recht voor om een update uit te voeren die alsnog deze cartridges blokkeert, mocht het bedrijf dat nodig achten.

  lees ook: Zoveel verdienen directeuren van goede doelen en loterijen per jaar.

  Hoe werkt HP Instant Inkt?

  HP Instant Inkt is een inktleveringsabonnement dat automatisch nieuwe HP-cartridges verstuurt wanneer nodig. Gebruikers kiezen een maandelijks paginaplafond en installeren speciale cartridges. De printer monitort het inktgebruik en meldt aan HP wanneer bijna leeg. Automatisch worden nieuwe cartridges verstuurd.

  Wat kost HP Instant ink?

  Je betaalt voor HP Instant Ink op basis van het aantal pagina's dat je per maand kunt afdrukken, niet op hoeveel inkt je gebruikt. Het systeem zorgt, door automatische bezorging, ervoor dat je altijd genoeg inkt hebt zonder dat je zelf handmatig nieuwe cartridges hoeft te bestellen. Een Light-abonnement begint bij 0,99 cent voor 10 pagina's per maand. Voor een Business-abonnement van 700 pagina's per maand betaal je 24,99 euro.

  Zwarte moderne printer die bezig is met iets uitprinten

  Abonnement op HP ink opzeggen

  Merk je dat je toch duurder uit bent met HP Instant Ink of print je gewoonweg niet genoeg meer in deze digitale samenleving? Je kunt HP Instant Ink opzeggen door dit aan te geven bij het bedrijf zelf, of maak gebruik van de gratis opzegbrief van 123opzeggen!

  HP Instant ink opzeggen met 123opzeggen

  Bij 123opzeggen geloven we dat een abonnement opzeggen net zo eenvoudig moet zijn als het aansluiten bij een nieuwe dienst. Daarom kun je tegen een kleine vergoeding gebruik maken van onze verzenddienst. Dat betekent dat je je nergens meer zorgen over hoeft te maken. Wij sturen de opzegbrief voor je op en zorgen ervoor dat hij bij de juiste persoon terecht komt. Jouw opzegging, onze missie!

  Landschap
  Golf