Internet afsluiten of opzeggen: de ultieme gids

Internet afsluiten of opzeggen: de ultieme gids

22 september 2020

Laatste update: 09 april 2021

Begin jaren 90 werd het in Nederland beschikbaar voor het grote publiek. Een wereld zonder internet kunnen we ons nu, zo’n 30 jaar later, bijna niet meer voorstellen. Na de krant en radio voorbij te speren, lijkt nu de traditionele televisie zijn meerdere te moeten erkennen. Steeds meer mensen laten tv links liggen en sluiten een abonnement af met alleen internet. Telecomaanbieders spelen hier op hun beurt graag op in, maar hoe maak je als consument een keuze uit een aanbod dat niet ophoudt met groeien? Waar houd je rekening mee bij het afsluiten en opzeggen van een internetabonnement?

Alleen internet of combineren met tv en bellen?

Met een alles-in-één-pakket kom je natuurlijk goedkoper uit dan wanneer je alles los moeten afsluiten. Toch lijkt vast telefoneren iets wat jongeren amper nog doen en worden streamingdiensten steeds vaker verkozen boven de oude tv-buis. Naast jongeren kiezen ook hogeropgeleiden er vaker voor om een internetabonnement af te sluiten, zonder tv en bellen dus.

Meer lezen: Eén op de drie Nederlanders betaalt niet voor streamingdiensten

Als je echt het goedkoopst uit wilt zijn, moet je rekening houden met kortingen die worden aangeboden. De term ‘cashback’ zie je vaak terug in het aanbod van providers. Dit houdt in dat je een vast bedrag terugkrijgt over je (vaak eerste) factuur. Ook korting op de eerste paar maanden van je abonnement zien we meer en meer terugkomen. Bij een aantal aanbieders kun je je telecomabonnement ook nog eens voor een lagere prijs combineren met energie en gas.

Telecomabonnement opzeggen

Wil je jouw huidige abonnement opzeggen? Ga je verhuizen en sluit je een nieuw abonnement af? Of wil je graag overstappen naar een andere aanbieder? Wees er in ieder geval op tijd bij. Anders zit je straks zonder internet – en dat wens je je ergste vijand nog niet toe! Levertijden kunnen per aanbieder behoorlijk verschillen. Ziggo zegt bijvoorbeeld binnen een week te leveren, terwijl het bij KPN tot wel vier weken kan duren voordat je internet hebt. In sommige gevallen kan een oplevering zelfs maanden duren!

Wat is het verschil tussen DSL, kabel en glasvezel?

Hoe je bent aangesloten op het web heeft invloed op jouw internetervaring. DSL, kabel en glasvezel kunnen behoorlijk van elkaar verschillen in snelheid en kwaliteit. Jouw keuze heb je helaas niet altijd zelf in de hand – en soms zelfs helemaal niet. Je bent afhankelijk van de aansluiting die in jouw huis aanwezig is/zijn. Waar je woont en uit welk jaar jouw huis stamt, is hier vaak een goede indicatie van. Om erachter te komen welke opties je hebt, hoef je gelukkig zelf niet op zoek te gaan. Vul jouw adres in op een vergelijkingssite en je weet meteen welke aansluitingen beschikbaar zijn.

DSL (ADSL/VDSL)
DSL dateert uit de beginselen van het wereldwijde web. Je weet wel: toen je nog moest wachten op die overdreven irritante opeenvolging van piepjes, kraakjes en toontjes voordat je computer verbinding maakte met het internet. De term ADSL komt je misschien bekender voor. Als je via DSL bent aangesloten, is het mogelijk om ADSL of het vernieuwde VDSL te ontvangen. Er zijn nog veel huishoudens in Nederland die via de telefoonlijn zin aangesloten, want dat is eigenlijk waar DSL voor bedoeld is. Deze optie is het voordeligst, maar kan traag en gevoelig voor storingen zijn. De kwaliteit is afhankelijk van hoever je bent verwijderd van de wijkcentrale, waar de aansluitingen worden verdeeld.

Kabel
Als we spreken van internet via ‘kabel’, hebben we het over een tv-kabel. Van oorsprong dus bedoeld voor televisie, maar tegenwoordig ook gebruikt voor internet en bellen. De meeste huizen in Nederland zijn op deze manier aangesloten. Met kabel heb je hogere up- en downloadsnelheden dan DSL en een dito bandbreedte. Je kunt dus ook meer diensten tegelijk gebruiken zonder daar last van te ondervinden. Kies je voor internet via kabel? Dan zul je ook televisie moeten afnemen van de aanbieder. Kabel is namelijk alleen verkrijgbaar met een tv-abonnement. Grote kans dat de aansluiting in jouw huis van Ziggo is – zij hebben 90% van de kabelaansluitingen in Nederland in bezit. Een andere aanbieder kiezen zit er dus niet in.

Glasvezel
De snelste, maar ook duurste optie. Met glasvezel heb je de stabielste aansluiting en dus de minste kans op storingen. In tegenstelling tot DSL en kabel is glasvezel speciaal gemaakt voor internet. Up- en downloadsnelheid zijn daarom hetzelfde, waardoor iets versturen even lang duurt als iets downloaden. Erg prettig als je vaak grote bestanden verzendt of kwalitatievere videogesprekken wilt voeren. Bij DSL en kabel zijn de uploadsnelheden vaak juist een stuk lager. Helaas is glasvezel nog niet overal beschikbaar, maar langzamerhand wordt het uitgerold over Nederland. Check dus eerst of er in jouw buurt al glasvezel ligt (of in aanbouw is). Woon je op het platteland? Dan is de kans nihil. Als inwoner van een grotere stad is er nog hoop voor je!

Welke internetsnelheid heb je nodig?

Laten we beginnen met een saai en technisch (maar daarom niet minder belangrijk) feitje. Internetsnelheid wordt uitgedrukt in megabits per seconde (Mbit/s of Mb/s, met een kleine ‘b’). Hier is nogal wat verwarring over. Als je iets downloadt, zie je dat namelijk terug in bytes, bijvoorbeeld in megabytes (MB/s, met een grote ‘B’ dus). Een byte is evenveel als acht bits. Dus: heeft een provider het over “downloadsnelheden tot wel 50 Mbit/s”? Dan zul je met maximaal 6,25 MB/s kunnen downloaden. Zo, hebben we dat even opgehelderd.

Meningen verdeeld

De meningen over benodigde internetsnelheden verschillen nogal. Telecomaanbieders roepen al gauw dat je enorm hoge snelheden moet hebben om jouw internetervaring soepel te maken. Onafhankelijkere bronnen zullen deze getallen vaak weer omlaag bijstellen. De trend is wel dat meer en meer apparaten, vaak draadloos, zijn verbonden aan het internet. Iedereen in huis zit met de smartphone op wifi en er is meestal sowieso wel één smarttelevisie aanwezig. Maar ook printers, draadloze speakers en zelfs slimme thermostaten zijn steeds vaker verbonden.

Welke internetsnelheid jij nodig hebt, hangt vooral af van drie dingen:

  1. Met hoeveel mensen je gebruikmaakt van internet
  2. Hoeveel apparaten zijn verbonden
  3. Hoe actief je bent/jullie zijn in het internetgebruik

Voor iemand die eens per week zijn tien jaar oude laptop gebruikt om zijn mail te checken, zal 200 Mbit/s een behoorlijke overkill zijn. Maar een echte filmliefhebber die zijn favoriete trilogie in 4K wil streamen, terwijl zijn vriendin in een andere kamer online zit te gamen, heeft weer niet genoeg aan 20 Mbit/s. Dit zijn natuurlijke extreme voorbeelden, dus geven we je een indicatie van welke snelheden geschikt zijn voor jouw situatie.

-10 Mbit/s
Als je op jezelf woont en weinig internet gebruikt, kun je een abonnement afsluiten met de laagst mogelijke snelheden. Het minimum ligt momenteel rond de 4 Mbit/s. Voor surfen op het web en mailen heb je hieraan voldoende. Online filmpjes kijken zal nog net gaan, maar zodra je een laptop én telefoon hebt verbonden, kun je problemen tegenkomen. Erg snel zal je internet dus niet zijn, maar als je iemand bent met veel geduld kun je wel lekker goedkoop uit zijn.

20 Mbit/s
Het klinkt misschien nog steeds niet als veel, maar met een basisabonnement met rond de 20 Mbit/s kom je al een heel eind. Deze snelheden worden aangeraden als je met maximaal twee personen surft, mailt en af en toe een video kijkt op YouTube. Wel kan het gebeuren dat laatstgenoemde wat langzamer gaat als je samen tegelijk aan het bufferen slaat.

50 Mbit/s
De meest gangbare snelheid voor moderne internetgebruikers. Een huishouden van twee of drie personen die tegelijk willen streamen of gamen hebben hier meer dan genoeg aan. Zelfs streamen in 4K is mogelijk met 50 Mbit/s. Zo geeft Netflix aan dat je een stabiele internetverbinding van minimaal 25 Mbit/s nodig hebt om in 4K te kunnen streamen. Bij YouTube ligt dit getal iets hoger, op 34 Mbit/s.

100 Mbit/s
Nu zijn we aangekomen in de hogere regionen van de internetvlugheden. 100 Mbit/s is ideaal voor een gezin van vier personen waarin veel wordt gesurft, gestreamd en online gegamed. Waar ouders een natuurdocu willen kijken in 4K en hun zoon zonder hapering zijn favoriete games kan livestreamen via Twitch. In theorie zou je op vier schermen in 4K Netflix kunnen streamen. Niet onaardig, toch? Of dit echt soepel werkt, hangt weer af van een aantal andere zaken (de aansluiting, bedrading etc.).

200+ Mbit/s
We bevinden ons nu op de internet-Autobahn. Abonnementen met deze (of hogere) snelheden worden vaak door bedrijven afgesloten. Maar ook steeds meer particulieren kiezen voor vliegensvlug internet. Een abonnement van deze proporties is geschikt voor grotere gezinnen met zeer actieve internetgebruikers. Een prima keuze als je een groot aantal aangesloten (slimme) apparaten hebt en het niet erg vindt om wat dieper in de buidel te tasten.

Gigabit-internet
Een aantal providers wagen een poging door de geluidsbarrière te breken, met gigabit-internet. De naam is een verwijzing naar de belachelijk hoge snelheden (tot wel 1 Gbit/s!) die dankzij het glasvezelnetwerk behaald kunnen worden. Giganet, het gigabit-netwerk van VodafoneZiggo, is inmiddels al beschikbaar in de regio’s Den Haag, Rotterdam, Utrecht en Hilversum. Dit wordt naar verwachting voor het einde van 2020 uitgebreid naar Amsterdam en de gemeenten Apeldoorn, Arnhem, Eindhoven, Groningen, Nijmegen en Wageningen. Ook KPN en T-Mobile zijn aanbieders van gigabit-internet, maar kunnen nog minder grote beloftes doen. Ze zullen de komende tijd alle zeilen moeten bijzetten om VodafoneZiggo bij kunnen te benen.