Twee vrouwen met winterkleding aan gebruiken hun telefoon

Overstappen van zorgverzekering? Hier moet je op letten

 • auteur Jelle
 • Laatst geüpdatet:

Ieder jaar krijgen we in november van onze zorgverzekeraar de zorgpolis van het nieuwe jaar. En dat betekent dat het weer tijd is om over te stappen. Of je nu op zoek bent naar betere dekking, lagere premies, of gewoon een frisse start voor het nieuwe jaar, we hebben alles wat je moet weten om de juiste beslissing te nemen op een rijtje gezet. Zo stap jij moeiteloos over naar een zorgverzekering die perfect aansluit bij jouw behoeften en wensen. 

Inhoudsopgave

  Waarom overstappen van zorgverzekering?

  Voordat we in de details duiken, laten we eens kijken waarom je zou moeten overwegen om over te stappen van zorgverzekering. Misschien heb je veranderingen in je gezondheidssituatie, ben je niet tevreden met je huidige verzekeraar, of zijn er betere deals op de markt. Wat het ook is, het is belangrijk om te weten waarom je deze stap zet en om andere zorgverzekeraars in de gaten te houden. 

  Vrouw laat iets zien op telefoon aan moeder

  Basisverzekering

  In Nederland ben je wettelijk verplicht om een basisverzekering te hebben. De overheid bepaalt wat er onder deze verzekering valt. Dit is de standaard zorg waar alle Nederlanders recht op hebben zoals een huisarts, psychiater, ziekenhuis of apotheek. 

  Lees ook: Je uitvaartverzekering opzeggen: Tussen kist en keuze

  Beoordeel je huidige situatie

  Neem de tijd om je huidige zorgverzekering te evalueren. Wat zijn je specifieke behoeften? Hoeveel zorg verwacht je nodig te hebben in het komende jaar? Verwacht je zorg nodig te hebben die niet is opgenomen in het basispakket? Denk bijvoorbeeld aan vaker of juist minder vaak naar de tandarts of fysiotherapeut gaan. Verwacht je dat dit het komende jaar hetzelfde blijft? Of staat er bijvoorbeeld een bevalling op de planning? Overweeg dan of je bereid en in staat bent deze behandelingen zelf te betalen, of dat het verstandig is om hiervoor een aanvullende verzekering af te sluiten. 

  Wat is het eigen risico?

  In 2024 blijft het eigen risico op een bedrag van € 385. Dit houdt in dat je de eerste € 385,- van de zorgkosten, die onder je eigen risico vallen, voor eigen rekening neemt. Je hebt ook de mogelijkheid om vrijwillig te opteren voor een hoger eigen risico. In dat geval ontvang je korting op de maandelijkse premie voor je zorgverzekering. Voor geneesmiddelen bedraagt de eigen bijdrage in 2024 € 250. 

  Vergelijk verschillende zorgverzekeraars

  Nederland staat bekend om zijn diversiteit aan zorgverzekeraars, elk met zijn eigen set van polissen en prijzen. Maak gebruik van online vergelijkingstools om verschillende verzekeraars naast elkaar te leggen. Let op de premies, dekkingen, en eventuele extra's zoals aanvullende verzekeringen.

  Voordat je de overstap maakt, is het cruciaal om de kleine lettertjes te lezen. Begrijp de voorwaarden van de polis, kijk naar eventuele uitsluitingen en zorg ervoor dat je weet wat wel en niet gedekt is. Dit voorkomt verrassingen in de toekomst.

  zwangere vrouw en man kijken naar zorgverzekering

  Tot wanneer kan ik overstappen naar een andere zorgverzekeraar?

  Wees op tijd! Indien je overweegt over te stappen naar een andere polis bij je huidige verzekeraar, dien je dit vóór 31 december te doen. Als je daarentegen van plan bent om naar een andere zorgverzekeraar over te stappen, moet je je huidige zorgverzekering opzeggen vóór 1 januari. Sluit vervolgens je nieuwe verzekering af vóór 1 februari om met terugwerkende kracht vanaf 1 januari verzekerd te zijn.

  Tussentijds opzeggen

  Het is normaal gesproken mogelijk om één keer in het jaar van zorgverzekering te veranderen. Je hebt tot 31 december de gelegenheid om een nieuwe zorgverzekering te selecteren. In bijzondere gevallen bestaat de mogelijkheid om tussentijds wijzigingen aan te brengen in je zorgverzekering.

  Voorbeelden van deze uitzonderingsgevallen zijn bij overlijden en wanneer iemand 18 jaar wordt. In deze gevallen kun je gedurende het jaar overstappen naar een andere zorgverzekering of een zorgverzekering beëindigen.

  Zeg je zorgverzekering op met 123opzeggen

  Een handige optie is de overstapservice van zorgverzekeraars. Als je uiterlijk op 31 december een nieuwe zorgverzekering afsluit, zeggen zij automatisch je huidige polis voor je op. Maar met 123opzeggen kun je ook eenvoudig je zorgverzekering opzeggen. Gebruik onze gratis opzegbrief! Vul je gegevens in, download de brief en verstuur deze per post. Of kies voor de verzenddienst van 123opzeggen. Je opzegging is dan in enkele minuten geregeld.

  Landschap
  Golf