Twee handen die een pen en papier vasthouden.

Je uitvaartverzekering opzeggen: Tussen kist en keuze

 • auteur Madelon
 • Laatst geüpdatet:

Er zijn verzekeringen die je liever niet gebruikt, maar wel fijn zijn om te hebben. Je uitvaartverzekering is er zo eentje. Maar wat als je besluit om afscheid te nemen van deze specifieke verzekering? Wij leggen je uit wat er komt kijken bij het opzeggen van je uitvaartverzekering.

Inhoudsopgave

  Wat is een uitvaartverzekering?

  Met een uitvaartverzekering verzeker je de kosten van je eigen uitvaart. Je wilt natuurlijk niet dat jouw laatste feestje een financiële last wordt voor je nabestaanden. Daarom betaal je een maandelijkse premie, zodat als het zover is, alles geregeld en betaald wordt. Of de hoogte van je betaalde premie rechtstreeks verband houdt met de opgebouwde waarde, ligt aan het soort uitvaartverzekering dat je hebt gekozen. 

  Een oudere man kijkt naar online naar zijn een uitvaartverzekering.

  Side: Vergeet die uitvaart polis niet!

  Verbaasd over een vergeten uitvaart polis? Je bent niet de enige! Bekijk onze blog over het opsporen van deze verborgen polissen en ontdek waar je moet zoeken en hoe je de verzekering opzegt.

  Welke soorten uitvaartverzekeringen zijn er?

  Er zijn zes verschillende soorten uitvaartverzekeringen in Nederland, elk met hun eigen kenmerken en voordelen. Hier zijn de meest voorkomende typen:

  1. Natura uitvaartverzekering: Deze verzekering keert geen geld uit, maar dekt specifieke diensten en producten voor een begrafenis of crematie.

  2. Kapitaal Uitvaartverzekering: Bij overlijden keert deze verzekering een vooraf afgesproken bedrag uit aan de nabestaanden. Dit bedrag kan vervolgens naar eigen inzicht worden besteed aan de uitvaart.

  3. Combinatieverzekering: Dit is een combinatie van de natura- en kapitaalverzekering. Een deel van de verzekering bestaat uit diensten en producten, terwijl een ander deel in geld wordt uitgekeerd.

  4. Sommenverzekering: Dit is vergelijkbaar met de kapitaalverzekering. Het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd aan de nabestaanden en kan vrij worden besteed aan de uitvaart.

  5. Depositofonds of Uitvaartspaarverzekering: Hierbij stort je eenmalig of periodiek een bedrag in een fonds. Bij overlijden wordt het gespaarde bedrag plus eventuele rente gebruikt voor de uitvaart.

  6. Koopsompolis: Hierbij betaal je in één keer een bedrag waarmee je jezelf verzekert voor de uitvaart.

  Een uitvaartverzekering opzeggen gebeurt echter ook. Dat kan om verschillende redenen. Je kunt je misschien afvragen of er een opzegtermijn is en wat er na je opzegging met het opgebouwde bedrag gebeurt. Dat en meer, lees je hieronder.

  Twee lachende oudere vrouwen die naar een uitvaartpolis kijken.

  Je uitvaartverzekering opzeggen

  Waarom zouden mensen hun uitvaartverzekering stopzetten? Redenen variëren van financiële veranderingen, dubbele dekking, aangepaste uitvaartwensen, voorkeur voor een uitgebreide polis, onvrede over de huidige uitvaartverzekering. Anderen willen de verzekering opzeggen zonder na te denken over een nieuwe verzekeraar. Wat de motivatie ook is, zorg dat je goed geïnformeerd bent en weeg de voor- en nadelen af!

  Het overlijden van een dierbare is brengt veel emotie met zich mee. Daarbovenop komt er ook veel regelwerk bij kijken. Op 123opzeggen lees je meer over hulp bij opzeggen na een overlijden.

  Je uitvaartverzekering afkopen of premievrij maken?

  Als je overweegt je uitvaartverzekering stop te zetten, sta je voor een keuze. Ga je voor de afkoop, waarbij je een deel van je opgebouwde waarde terugkrijgt? Handig voor direct geld, maar soms krijg je minder dan je denkt vanwege kosten. Of kies je voor premievrij maken? Hiermee behoud je een deel van de dekking zonder verdere premies te betalen, maar je krijgt geen geld terug.

  Papierwerk op een bureau van een uitvaartverzekering.

  Je uitvaartverzekering afkopen

  Je uitvaartverzekering opzeggen kan door deze af te kopen. Dit heeft voor- én nadelen:

  Voordelen: Je ontvangt een afkoopsom, wat direct geld oplevert. Dit kan handig zijn bij onvoorziene financiële uitdagingen.
  Nadelen: De afkoopsom is vaak lager dan de totale opgebouwde waarde, vanwege administratieve kosten. Bovendien verlies je de volledige dekking en mocht je later weer een verzekering willen, dan zal dit waarschijnlijk duurder zijn.

  Afkoopwaarde uitvaartverzekering

  Je moet daarnaast wel rekening houden met de afkoopwaarde van je uitvaartverzekering.

  Je uitvaartverzekering premievrij maken

  Een uitvaartverzekering opzeggen kan ook door deze premievrij te maken. Dat houdt in dat je opgebouwde bedrag blijft bestaan. Je betaalt alleen geen premie meer, wat inhoudt dat dit bedrag niet groter wordt.

  Voordelen: Je behoudt een deel van de dekking zonder verdere premies te betalen, wat zekerheid biedt voor een basisuitvaart.
  Nadelen: Je krijgt geen geld terug en de uiteindelijke dekking kan lager zijn dan oorspronkelijk bedoeld, waardoor nabestaanden mogelijk nog kosten hebben.

  Twee mannen aan tafel in gesprek

  Yarden opzeggen

  Ook op zoek naar die laatste rustplaats voor je verzekering? Bij 123opzeggen vind je opzegbrieven voor verschillende verzekeringen, waaronder uitvaartverzekeringen zoals: Monuta, Yarden en DELA. Je uitvaartverzekering opzeggen doe je zo met een schriftelijk verzoek.

  Je doodlopende verzekering opzeggen

  Vul eenvoudig de gratis opzegbrief in, download hem en stuur hem zelf op om je uitvaartverzekering stop te zetten. Tegen een kleine betaling kun je ook gebruik maken van onze verzendservice. Dan zorgen wij ervoor dat je opzegbrief op de juiste mat belandt, en kun jij je bezig houden met vrolijkere hoofdstukken in je leven!

  Conclusie

  Een uitvaartverzekering biedt financiële zekerheid, maar als je besluit deze op te zeggen, is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over de opties en gevolgen.

  Landschap
  Golf