Wat verdienen de directeuren van goede doelen?

Wat verdienen de directeuren van goede doelen?

24 januari 2022

Laatst geüpdatet: 25 januari 2022

Geld geven aan een goed doel is natuurlijk een heel nobel streven. Je gaat er dan natuurlijk wel vanuit dat het geld op de juiste plek terecht, namelijk bij het doel op zich en niet bij de top van het bestuur. Helaas is het in de praktijk nog steeds de norm dat bestuurders er een aardige boterham aan overhouden. Hoeveel? Dat zochten we voor je uit.

Salaris directeur goede doelen

Er is sinds 2005 een regeling waarbij er een maximale norm is voor het jaarinkomen, vakantiegeld en eindejaarsuitkeringen van deze werknemers. Dit bedrag is aangepast in 2021 naar maximaal € 168.893. Deze regeling is afgeleid van het maximum wat rijksambtenaren krijgen, wanneer je in dienst bent van de overheid. Per organisatie is er specifieke informatie te vinden over het jaarinkomen van de directeuren. Wij keken naar de meest bekende goede doelen en kunnen je alvast verklappen: ze verdienen een rijk belegde boterham. Zo keken we naar ALS Nederland, waarbij het jaarinkomen van de directeur € 88.868 bedraagt. Het salaris van de directeur van Dierenlot is € 119.800 en voor de directeur van Kika moet je denken aan zo’n € 123.000. Met deze opsommingen kunnen we nog wel een tijdje doorgaan. Zo verdient de directeur van Save The Children meer dan € 139.900 en de topman van KWF verdient maar liefst meer dan € 151.000. De uitschieters in de lijst vonden we bij de Nederlandse Hartstichting, waarbij het jaarsalaris € 153.991 bedroeg. Eén van de weinige organisaties die uitsluitend werkt met vrijwilligers is De Voedselbank. Zij betalen dus geen salarissen. Ook deze organisatie vergt kwalitatief personeel en leiderschap. Het financiële verschil tussen bijvoorbeeld KWF en De Voedselbank is groot. Waarom kiezen deze organisaties voor zo’n hoog inkomen voor hun directeuren? 

Lees ook: Onnodige abonnementen zorgen voor ongemerkte kosten

Redenen voor deze salarissen

De belangrijkste reden die gegeven wordt waarom deze directeuren zo veel verdienen, is omdat ze een grote verantwoordelijkheid hebben te vervullen. Het professionele leiderschap samen met de omvang en de complexiteit van een organisatie leidt tot het bedrag van het jaarinkomen. Nalatenschappen zijn na giften en donaties de belangrijkste inkomstenbronnen voor deze organisaties. Gezamenlijk krijgen alle goede doelen ongeveer 75% van hun inkomsten uit subsidies en van particulieren. Deze totale inkomstenbronnen bedroegen in 2020 € 3,2 miljard. Dit bedrag is met € 154 miljoen gestegen sinds het jaar ervoor. Steeds meer donateurs en leden sluiten zich aan bij deze goede doelen, dit is sinds 2019 met 3% gestegen. Organisaties die zich inzetten voor maatschappelijke kwesties als mensenrechten en internationale hulp hebben de meeste leden en donateurs.

Giften stopzetten?

Ben je na het lezen van deze informatie nogmaals gaan nadenken over de donatie die je stort aan goede doelen? Wil je je lidmaatschap of donaties bij deze organisaties opzeggen? Bij 123opzeggen kunnen wij binnen enkele stappen deze opzegging voor je regelen. Zoek je organisatie op onze website, vul je persoonlijke gegevens in en kies je verzendmethode. Wij regelen de rest! Zo betaal je niet indirect mee aan de salarissen van directeuren en kun jij je eigen boterham rijker beleggen!

Lees ook: Hoe moet ik abonnementen opzeggen (en waarom)?