Een man en een vrouw gooien met bankbiljetten die door de lucht dwarrelen

Zoveel verdienen directeuren van goede doelen en loterijen per jaar

 • auteur Jelle
 • Laatst geüpdatet:

Geld geven aan een goed doel is natuurlijk een nobele daad. Je gaat er dan natuurlijk wel vanuit dat het geld op de juiste plek terecht, namelijk bij het goede doel en niet bij de top van het bestuur. Helaas is het in de praktijk nog steeds de norm dat bestuurders er een aardige boterham aan verdienen. Hoeveel? Dat zochten we voor je uit.

Inhoudsopgave

  Hoeveel verdienen directeuren van goede doelen en loterijen

  Er is sinds 2005 een regeling waarbij er een maximale norm is voor het jaarinkomen, vakantiegeld en eindejaarsuitkeringen van deze werknemers. Dit bedrag is aangepast in 2021 naar maximaal € 168.893, in 2023 is dit verhoogd naar €178.309. Deze regeling is afgeleid van het maximum wat rijksambtenaren krijgen, wanneer je in dienst bent van de overheid. Het salaris hangt af van de grootte van de organisatie.

  bestuurders zitten bij elkaar om een grote tafel te kijken naar grafieken en tabellen

  Dit verdienen directeurs van goede doelen

  Per organisatie is er specifieke informatie te vinden over het jaarinkomen van een directeur, voorzitter of bestuurder. Wij keken naar de meest bekende goede doelen en kunnen je alvast verklappen: ze verdienen een rijk belegde boterham.

  - ALS Nederland

  De meest recente informatie halen we uit het jaarverslag van ALS van het jaar 2022. Hier zien we dat het jaarinkomen van de directeur € 96.113 bedraagt. Hiervan is €6988 vakantiegeld en €89.125 het brutoloon. In 2022 had ALS Nederland tijdelijk 2 directeuren. De plaatsvervangend directeur verdiende in de periode 1/1 tot 3/3 in totaal €18.457.

  - Dierenlot 

  Het salaris van de directeur van Dierenlot is € 98.340. Dit is hetzelfde als in 2021 en blijft daarom binnen het maximum van €117.225. We schreven ook een blog over Dierenlot en hoe kan dat er meer mensen dan voorheen hun donatie opzegden. 

  - Rode kruis

  Uit het meest recente jaarverslag van het Rode kruis lezen we dat de directrice (algemeen directeur) van het Rode kruis €147.000 verdiende. Dus €3000 meer dan het jaar daarvoor. Dit bedrag is inclusief vakantiegeld. De directrice nationale hulp en verenigingsmanagement verdiende €134.000, inclusief vakantiegeld en eindejaarsuitkering. Dit laatste krijgt de algemeen directeur niet.

  Het logo van het Rode Kruis op een wit gebouw

  - Vluchtelingenwerk

  Bij Vluchtelingenwerk hebben ze twee bestuursleden. Het salaris directeur Vluchtelingenwerk bedroeg in 2022 €156.319 wat een stuk minder is dan de € 161.000 uit het jaar daarvoor. Het tweede bestuurslid verdiende €143.010 blijkt uit het meest recente jaarverslag van Vluchtelingenwerk.

  - Kika

  Bij Kika zijn er twee verschillende directeuren, namelijk de financieel directeur en de algemeen directeur. De algemeen directeur werkte 36 uur per week en harkte in totaal €97.808 binnen, inclusief vakantiegeld. Dit was voor de periode van 8 maanden. In de 4 maanden daarna verdiende de algemeen directeur €39.900. In totaal verdiende de algemeen directeur van Kika €137.608.De financieel directeur verdiende in dat jaar in totaal €35.236 inclusief vakantiegeld.

  Dit verdienen directeurs van loterijen

  De directieleden van goede doelen verdienen een aardig zakcentje, maar die van loterijen weten ook wel van wanten. Hieronder hebben we dat voor jou uitgezocht.

  - Nationale Postcode Loterij

  Zo verdiende de directeur van de Nationale Postcode Loterij in 2018 maar liefst € 240.000. Bedenk hierbij wel dat de Postcode Loterij maar liefst één miljard aan inkomen binnen haalde. Recentere informatie uit 2022 of 2023 is niet terug te vinden in het jaarverslag van de Postcode Loterij.

  Met deze opsommingen kunnen we nog wel een tijdje doorgaan. Zo verdient de directeur van Save The Children €156.593 inclusief vakantiegeld en eindejaarsuitkering. 

  Man zit met veel dollars en euros aan een bureau

  Waarom zijn deze salarissen zo hoog

  Waarom kiezen deze organisaties voor zo’n hoog inkomen voor hun directeuren? De belangrijkste reden die gegeven wordt waarom deze directeuren zo veel verdienen, is omdat ze een grote verantwoordelijkheid dragen. Het professionele leiderschap samen met de omvang en de complexiteit van een organisatie leidt tot het bedrag van het jaarinkomen.

  Nalatenschappen, giften en donaties

  Nalatenschappen zijn na giften en donaties de belangrijkste inkomstenbronnen voor deze organisaties. Gezamenlijk krijgen alle goede doelen ongeveer 75% van hun inkomsten uit subsidies en van particulieren. Deze totale inkomstenbronnen bedroegen in 2020 3,2 miljard. Dit bedrag is met 154 miljoen gestegen sinds het jaar ervoor.

  Lees ook: Onnodige abonnementen zorgen voor ongemerkte kosten

  Steeds meer mensen sluiten zich aan bij goede doelen

  Steeds meer donateurs en leden sluiten zich aan bij deze goede doelen, dit is sinds 2019 met 3% gestegen. Organisaties die zich inzetten voor maatschappelijke kwesties als mensenrechten en internationale hulp hebben de meeste leden en donateurs.

  Giften stopzetten?

  Ben je na het lezen van deze informatie nogmaals gaan nadenken over de donatie die je stort aan goede doelen? Wil je je lidmaatschap of donaties bij deze organisaties opzeggen? Bij 123opzeggen kunnen wij binnen enkele stappen deze opzegging voor je regelen. Zoek je organisatie op onze website, vul je persoonlijke gegevens in en kies je verzendmethode. Wij regelen de rest! Zo betaal je niet indirect mee aan de salarissen van directeuren en kun jij je eigen boterham rijker beleggen!

  Lees ook: Hoe moet ik abonnementen opzeggen (en waarom)?

  Landschap
  Golf