De psychologie achter abonnementen: waarom we ze beginnen en opzeggen

De psychologie achter abonnementen: waarom we ze beginnen en opzeggen

 • auteur Jelle
 • Laatst geüpdatet:

Heb je je ooit afgevraagd waarom je zoveel abonnementen hebt of waarom het soms moeilijk is om ze op te zeggen? In deze blog nemen we een duik in de wereld van abonnementen en onderzoeken we de psychologie erachter.


Inhoudsopgave

  Waarom sluiten we abonnementen af

  De reden waarom je een abonnement start, kan variëren. Misschien ben je gevallen voor een aantrekkelijke aanbieding, of wilde je profiteren van het gemak dat een abonnement biedt.

  Bedrijven maken gebruik van jouw impulsieve gedrag

  Hierbij gaat het om het nemen van een impulsieve beslissing en spelen vaak externe factoren een rol, zoals reclame en groepsdruk. Bedrijven weten dit en spelen in op onze nieuwsgierigheid en behoefte aan comfort. Dus voor je het weet, zit je vast aan een abonnement op Videoland of HelloFresh.

  Gewenning kan uiteindelijk een levensstijl worden

  Mensen kunnen abonnementen ook uit gewoonte afsluiten, omdat het product of dienst een vast onderdeel is geworden van hun levensstijl. Ze zijn gewend om bijvoorbeeld koffie, chocolade, scheermesjes of tandenborstels via een abonnement te ontvangen, en vinden het moeilijk om hiermee te stoppen.

  Emotionele binding aan een product of dienst

  Ook emotionele binding kan een rol spelen bij het aan gaan van abonnementen. Sommige abonnementen zijn
  gerelateerd aan emoties en herinneringen. Een abonnement op een tijdschrift dat je als kind las, kan een emotionele binding hebben en daarom moeilijk op te zeggen zijn.

  Dopamine en consumerend gedrag

  Wist jij trouwens dat dopamine een rol speelt bij consumerend gedrag zoals het afsluiten van abonnementen? Dopamine is een neurotransmitter die signalen tussen de zenuwcellen in het brein doorgeeft.

  We worden overladen met dopamine shots

  De stof speelt een belangrijke rol bij beloning en motivatie. Bij gedrag dat we als positief ervaren, zoals lekker eten of een compliment ontvangen, komt er dopamine vrij. Hierdoor voelen we ons goed en wordt dit gedrag gestimuleerd.

  Shoppen, eten en gamen geeft ons dopamine boosts

  Ook consumerend gedrag zoals shoppen, eten of gamen kan leiden tot de aanmaak van dopamine. Dit kan dan ook leiden tot een gevoel van beloning, en motivatie om meer te consumeren. Gedrag kan dan impulsief worden en
  leiden tot beslissingen waar we later spijt van krijgen, zoals het afsluiten van abonnementen waar we eigenlijk niet op zitten te wachten.

  Wat is FOMO?

  Een andere factor die meespeelt bij het aanhouden van abonnementen is de angst om iets te missen, ook wel Fear of Missing Out (FOMO) genoemd. Stel je voor dat je dat ene belangrijke nieuwsartikel mist of de kans om die nieuwe
  serie te kijken waar iedereen het over heeft.

  FOMO kan een sterke motivator zijn om abonnementen te behouden, zelfs als je ze niet echt nodig hebt.

  Geen zin om een abbo op te zeggen? 

  Waarom zeggen we sommige abonnementen niet op, zelfs als we ze niet gebruiken? Een veelvoorkomende reden
  is simpelweg dat we vergeten dat we ze hebben. Een ander fenomeen is uitstelgedrag. Het beëindigen van een abonnement kan soms lastig zijn, en we stellen het uit tot een later moment - dat misschien nooit komt.

  De voldoening van het beëindigen van ongebruikte abonnementen

  Aan de andere kant kan het opzeggen van ongebruikte abonnementen een gevoel van voldoening geven. Het helpt je om je leven op te schonen, je financiën op orde te krijgen en je te concentreren op wat echt belangrijk is.

  Slapende abonnementen opzeggen doet jou portomonnee goed

  Met het opzeggen van je slapende abonnementen bespaar je dus niet alleen tijd en geld, maar zorg je voor een opgeruimd gevoel en kun je meteen je uitstelgedrag aanpakken.

  Het opzeggen kan je duidelijk in meerdere opzichten profijt opleveren, dus waarom zou je niet vandaag nog beginnen met het opzeggen van die abonnementen die je niet nodig hebt?

  De voordelen van je subscripties opzeggen

  Het stopzetten van ongebruikte abonnementen heeft veel voordelen. Ten eerste bespaar je geld door niet te betalen voor diensten die je niet gebruikt.

  Ten tweede krijg je meer controle over je financiën en kun je dat geld investeren in dingen die je echt belangrijk vindt. Tenslotte kan het opzeggen van abonnementen ook leiden tot minder stress en een opgeruimder leven.

  Drie tips om je abonnementen onder controle te krijgen

  1. Je kunt jezelf beschermen tegen het nemen van impulsieve beslissingen door goed na te denken over het beginnen van een abonnement en door te kijken naar alternatieven. Wil je de controle over je abonnementen terugkrijgen? Wees dan proactief!

  2. Maak een overzicht van al je lopende lidmaatschappen en evalueer of je ze echt nodig hebt. Stel jezelf de vraag: gebruik ik deze dienst regelmatig en is het de kosten waard? Zo niet, dan is het tijd om het abonnement op te zeggen.

  3. Zorg ervoor dat je een herinnering in je agenda zet om je abonnementen regelmatig te controleren, zodat je niet in de valkuil van vergeten of uitstellen trapt.

  Conclusie: de kracht van bewust abonnementsbeheer

  Nu je de psychologie achter het aan gaan van een abonnement of lidmaatschap kent, kun je bewuster omgaan met het starten en opzeggen ervan.

  Onthoud dat het goed is om af en toe stil te staan bij je abonnementen en je af te vragen of ze je leven echt verrijken. Door er bewust mee om te gaan kun je geld besparen, stress verminderen en je leven meer in eigen hand nemen.

  Lees ook: drie tips voor het aan gaan of opzeggen van je abonnement

  Landschap
  Golf