
De verborgen psychologie achter abonnementen: waarom we ze starten en moeilijk opzeggen
-
Madelon
- Laatst geüpdatet:
Heb je je ooit afgevraagd waarom je zoveel abonnementen hebt of waarom het soms moeilijk is om ze op te zeggen? In deze blog nemen we een duik in de wereld van abonnementen en onderzoeken we de psychologie erachter.
Inhoudsopgave
Waarom sluiten we abonnementen af
De reden waarom je een abonnement start, kan variëren. Misschien ben je gevallen voor een aantrekkelijke aanbieding, of wilde je profiteren van het gemak dat een abonnement biedt. 91% van de Nederlandse huishoudens schat het aantal abonnementen dat ze hebben, te laag in. 50% van de huishoudens heeft geen idee hoeveel geld ze per maand aan abonnementen besteden. 30% blijft langer aan een abonnement vastzitten dan oorspronkelijk de bedoeling was.
Start vandaag met besparen – gebruik onze opzegbrieven om je abonnementen te stoppen!
Bedrijven maken gebruik van jouw impulsieve gedrag
Bedrijven spelen in op onze impulsiviteit via reclame en groepsdruk, wat leidt tot het afsluiten van abonnementen zoals Videoland of HelloFresh. Gemiddeld heeft een Nederlandse consument meer dan 15 actieve abonnementen, waarvan een aanzienlijk deel impulsief is afgesloten.
Gewoonte en levensstijl
Abonnementen kunnen een vast onderdeel van onze routine worden, waardoor het moeilijk is om ze te beëindigen. Mensen zijn gewend om bijvoorbeeld koffie, chocolade, scheermesjes of tandenborstels via een abonnement te ontvangen, en vinden het moeilijk om hiermee te stoppen.
Korting en gemak
Een belangrijke drijfveer is vaak korting. "We houden van korting. Je krijgt altijd te horen dat het voordelig is om een abonnement te nemen. Daar vallen we voor," blijkt uit onderzoek naar Nederlands consumentengedrag. Naast korting waarderen Nederlanders ook gemak hoog.
Dopamine en consumerend gedrag
Wist jij trouwens dat dopamine een rol speelt bij consumerend gedrag zoals het afsluiten van abonnementen? Dopamine is een neurotransmitter die signalen tussen de zenuwcellen in het brein doorgeeft.
Rol van dopamine
Dopamine speelt een cruciale rol bij beloning en motivatie, wat impulsen tot consumeren versterkt. Bij gedrag dat we als positief ervaren, zoals lekker eten of een compliment ontvangen, komt er dopamine vrij. Hierdoor voelen we ons goed en wordt dit gedrag gestimuleerd.
Beloning door consumentengedrag
Activiteiten zoals shoppen, eten en gamen geven dopamine-boosts, wat kan leiden tot impulsieve beslissingen zoals het afsluiten van abonnementen. Consumenten geven gemiddeld jaarlijks €300 kwijt aan ongebruikte abonnementen, wat deels te verklaren is door deze dopamine-effecten.
Wat is FOMO?
Een andere factor die meespeelt bij het aanhouden van abonnementen is de angst om iets te missen, ook wel Fear of Missing Out (FOMO) genoemd. Stel je voor dat je dat ene belangrijke nieuwsartikel mist of de kans om die nieuwe serie te kijken waar iedereen het over heeft.
FOMO kan een sterke motivator zijn om abonnementen te behouden, zelfs als je ze niet echt nodig hebt.
Behavioral economics: bedrijven binden consumenten
Bedrijven maken gebruik van principes uit de gedragswetenschappen om consumenten aan abonnementen te binden. Een veelgebruikte strategie is het aanbieden van gratis proefperiodes. Hoewel deze proefperiodes aantrekkelijk zijn, leiden ze vaak tot verlenging door uitstelgedrag.
Gratis proefperiodes en uitstelgedrag
Wanneer consumenten zich inschrijven voor een gratis proefperiode, ervaren ze minder weerstand om zich later te blijven abonneren. Een groot percentage van de gratis proefabonnementen leidt tot een betaalde verlenging, vaak omdat mensen vergeten het abonnement op tijd te annuleren of het opzeggen te ingewikkeld vinden.
Automatische verlengingen
Veel diensten maken gebruik van automatische verlengingen, waardoor consumenten vaak onbewust blijven betalen voor abonnementen die ze niet meer gebruiken.
De voordelen van je abonnement opzeggen
Het stopzetten van ongebruikte abonnementen heeft veel voordelen.
- Ten eerste bespaar je geld door niet te betalen voor diensten die je niet gebruikt.
- Ten tweede krijg je meer controle over je financiën en kun je dat geld investeren in dingen die je echt belangrijk vindt.
- Tenslotte kan het opzeggen van abonnementen ook leiden tot minder stress en een opgeruimder leven.
Drie tips om je abonnementen onder controle te krijgen
1. Je kunt jezelf beschermen tegen het nemen van impulsieve beslissingen door goed na te denken over het beginnen van een abonnement en door te kijken naar alternatieven. Wil je de controle over je abonnementen terugkrijgen? Wees dan proactief!
2. Maak een overzicht van al je lopende lidmaatschappen en evalueer of je ze echt nodig hebt. Stel jezelf de vraag: gebruik ik deze dienst regelmatig en is het de kosten waard? Zo niet, dan is het tijd om het abonnement op te zeggen.
3. Zorg ervoor dat je een herinnering in je agenda zet om je abonnementen regelmatig te controleren, zodat je niet in de valkuil van vergeten of uitstellen trapt.
Conclusie: de kracht van bewust abonnementsbeheer
Nu je de psychologie achter het aan gaan van een abonnement of lidmaatschap kent, kun je bewuster omgaan met het starten en opzeggen ervan. Onthoud dat het goed is om af en toe stil te staan bij je abonnementen en je af te vragen of ze je leven echt verrijken. Door er bewust mee om te gaan kun je geld besparen, stress verminderen en je leven meer in eigen hand nemen.
Lees ook: drie tips voor het aan gaan of opzeggen van je abonnement