De psychologie achter abonnementen: waarom we ze beginnen en opzeggen

De psychologie achter abonnementen: waarom we ze beginnen en opzeggen

  • auteur Nynke
  • Laatst geüpdatet:

Heb je je ooit afgevraagd waarom je zoveel abonnementen hebt of waarom het soms moeilijk is om ze op te zeggen? In deze blog nemen we een duik in de wereld van abonnementen en onderzoeken we de psychologie erachter. We geven zo inzicht in waarom je bepaalde lidmaatschappen aanhoudt en opzegt.

Inhoud

In deze blog besteden we aandacht aan de volgende onderwerpen rondom abonnementen:

Waarom we abonnementen afsluiten: gemak en aantrekkelijke aanbiedingen

De reden waarom je een abonnement start, kan variëren. Misschien ben je gevallen voor een aantrekkelijke aanbieding, of wilde je profiteren van het gemak dat een abonnement biedt. Hierbij gaat het om het nemen van een impulsieve beslissing en spelen vaak externe factoren een rol, zoals reclame en groepsdruk. Bedrijven weten dit en spelen in op onze nieuwsgierigheid en behoefte aan comfort.

Dus voor je het weet, zit je vast aan een abonnement op Videoland of HelloFresh. Mensen kunnen abonnementen ook uit gewoonte afsluiten, omdat het product of dienst een vast onderdeel is geworden van hun levensstijl. Ze zijn gewend om bijvoorbeeld koffie, chocolade, scheermesjes of tandenborstels via een abonnement te ontvangen, en vinden het moeilijk om hiermee te stoppen.

Ook emotionele binding kan een rol spelen bij het aan gaan van abonnementen. Sommige abonnementen zijn gerelateerd aan emoties en herinneringen. Een abonnement op een tijdschrift dat je als kind las, kan een emotionele binding hebben en daarom moeilijk op te zeggen zijn.

Dopamine en consumerend gedrag

Wist jij trouwens dat dopamine een rol speelt bij consumerend gedrag zoals het afsluiten van abonnementen? Dopamine is een neurotransmitter die signalen tussen de zenuwcellen in het brein doorgeeft. De stof speelt een belangrijke rol bij beloning en motivatie. Bij gedrag dat we als positief ervaren, zoals lekker eten of een compliment ontvangen, komt er dopamine vrij. Hierdoor voelen we ons goed en wordt dit gedrag gestimuleerd.

Ook consumerend gedrag zoals shoppen, eten of gamen kan leiden tot de aanmaak van dopamine. Dit kan dan ook leiden tot een gevoel van beloning, en motivatie om meer te consumeren. Gedrag kan dan impulsief worden en leiden tot beslissingen waar we later spijt van krijgen, zoals het afsluiten van abonnementen waar we eigenlijk niet op zitten te wachten.

Wat is FOMO?

Een andere factor die meespeelt bij het aanhouden van abonnementen is de angst om iets te missen, ook wel Fear of Missing Out (FOMO) genoemd. Stel je voor dat je dat ene belangrijke nieuwsartikel mist of de kans om die nieuwe serie te kijken waar iedereen het over heeft. FOMO kan een sterke motivator zijn om abonnementen te behouden, zelfs als je ze niet echt nodig hebt.

Waarom we soms niet opzeggen: vergeetachtigheid of uitstelgedrag 

Waarom zeggen we sommige abonnementen niet op, zelfs als we ze niet gebruiken? Een veelvoorkomende reden is simpelweg dat we vergeten dat we ze hebben. Een ander fenomeen is uitstelgedrag. Het beëindigen van een abonnement kan soms lastig zijn, en we stellen het uit tot een later moment - dat misschien nooit komt.

De voldoening van het beëindigen van ongebruikte abonnementen

Aan de andere kant kan het opzeggen van ongebruikte abonnementen een gevoel van voldoening geven. Het helpt je om je leven op te schonen, je financiën op orde te krijgen en je te concentreren op wat echt belangrijk is. Met het opzeggen van je slapende abonnementen bespaar je dus niet alleen tijd en geld, maar zorg je voor een opgeruimd gevoel en kun je meteen je uitstelgedrag aanpakken.

Het opzeggen kan je duidelijk in meerdere opzichten profijt opleveren, dus waarom zou je niet vandaag nog beginnen met het opzeggen van die abonnementen die je niet nodig hebt?

De voordelen van opzeggen

Het stopzetten van ongebruikte abonnementen heeft veel voordelen. Ten eerste bespaar je geld door niet te betalen voor diensten die je niet gebruikt. Ten tweede krijg je meer controle over je financiën en kun je dat geld investeren in dingen die je echt belangrijk vindt. Tenslotte kan het opzeggen van abonnementen ook leiden tot minder stress en een opgeruimder leven.

Drie tips om je abonnementen onder controle te krijgen: wees proactief 

Je kunt jezelf beschermen tegen het nemen van impulsieve beslissingen door goed na te denken over het beginnen van een abonnement en door te kijken naar alternatieven. Wil je de controle over je abonnementen terugkrijgen? Wees dan proactief!

Maak een overzicht van al je lopende lidmaatschappen en evalueer of je ze echt nodig hebt. Stel jezelf de vraag: gebruik ik deze dienst regelmatig en is het de kosten waard? Zo niet, dan is het tijd om het abonnement op te zeggen.

Zorg ervoor dat je een herinnering in je agenda zet om je abonnementen regelmatig te controleren, zodat je niet in de valkuil van vergeten of uitstellen trapt.

Hier de drie tips nog even op een rijtje:

  1. Maak een overzicht van je abonnementen;
  2. Vraag jezelf bij elk abonnement af of je deze nodig hebt;
  3. Zet een reminder in je agenda om je abonnementen regelmatig te controleren.

Conclusie: de kracht van bewust abonnementsbeheer

Nu je de psychologie achter het aan gaan van een abonnement of lidmaatschap kent, kun je bewuster omgaan met het starten en opzeggen ervan. Onthoud dat het goed is om af en toe stil te staan bij je abonnementen en je af te vragen of ze je leven echt verrijken. Door er bewust mee om te gaan kun je geld besparen, stress verminderen en je leven meer in eigen hand nemen. Dus waar wacht je nog op? Ga aan de slag en breng je abonnementen weer op orde!

Lees ook: drie tips voor het aan gaan of opzeggen van je abonnement

Landschap
Golf