een man met een bril in een rode auto

Jongeren en ouderen de pineut bij afsluiten autoverzekering

  • auteur Madelon
  • Laatst geüpdatet:

Als je als jongere eindelijk zelfstandig in een auto mag stappen, is dat natuurlijk een gebeurtenis waar je erg vrolijk van wordt. Toch vergaat dat lachen je al snel als je ziet hoeveel meer premie je moet betalen als je onder de 25 jaar oud bent. Ook ouderen zien hun geld in rook opgaan, omdat ook zij te maken krijgen met leeftijdsdiscriminatie. Vaak hebben ze veel schadevrije jaren opgebouwd, maar dit staat in schril contrast tot de heftige premietoeslag die geldt voor senioren.

Inhoudsopgave

    Rijbewijs vanaf 17 jaar

    In Nederland hoef je niet langer te wachten tot je 18 jaar oud bent om te beginnen met rijlessen of om je rijbewijs te halen. Je kunt als je 16,5 jaar oud bent al beginnen met rijlessen, zodat je op je 17e kunt afrijden. Van je 17e tot je 18e levensjaar mag je dan wel autorijden, maar dit doe je met een coach naast je. Die coach is een volwassene die genoemd moet staan op je begeleiderspas.

    Verzekeringen voor jongeren zijn duur

    Je kunt wel in het bezit zijn van een auto en die auto heeft dan wel een verzekering nodig. Helaas zijn deze verzekeringen voor jongeren dubbel duur. Je hebt namelijk nog geen schadevrije jaren opgebouwd en zult dus nog geen recht hebben op een premieverlaging.

    Lees ook: Zo kies je de beste autoverzekering voor jouw auto

    Extra toeslag op je premie

    Daarbij krijgen ze ook te maken met een toeslag, omdat uit onderzoek is gebleken dat jongeren meer kans maken om een ongeluk te krijgen met de auto dan mensen die wat ouder zijn. Door deze toeslag worden jongeren op kosten gejaagd door de verzekeraars. Naast de extra kosten, kan het ook zijn dat de verzekeraar ervoor kiest om jongeren van 17 jaar helemaal niet te verzekeren of hier hele strenge voorwaarden aan te verbinden. Zo kun je bij Promovendum pas een polis afsluiten als je 22 jaar of ouder bent.

    Een Nederlandse jongen van 18 jaar rijdt auto

    25 jaar

    Bij De Kilometerverzekering, NowGo, en Reaal moet je minimaal 25 jaar oud zijn. Naast deze leeftijd maakt het ook uit in wat voor auto je rijdt. Rij je als jonge bestuurder in een sportievere auto met meer vermogen, dan kunnen verzekeraars ervoor kiezen om je niet te verzekeren omdat je dan meer kans hebt op schade.

    Ouderentoeslag op de autoverzekering

    Niet alleen jongeren krijgen te maken met een hogere premie. Ook ouderen vanaf 65 jaar zien steeds vaker hogere premies terug als ze hun auto willen verzekeren. Er zijn zelfs verzekeraars die ouderen helemaal geen verzekering bieden, omdat onderzocht is dat ouderen vanaf 75 jaar een (licht) verhoogde kans hebben om schade te rijden.

    Een bejaarde vrouw zit achter het stuur in de auto

    Leeftijdsdiscriminatie bij verzekeraars

    Toch is dat vaak niet de leeftijd waarop de toeslag wordt ingesteld. Bij veel verzekeraars krijg je al vanaf 65 jaar te maken met deze toeslag. Bij Voogd & Voogd kun je zelfs niet meer terecht vanaf 69 jaar als je een nieuwe verzekering wilt afsluiten. Bij De Kilometerverzekering ligt deze leeftijd op 70 jaar en bij de Goudse en Klaverblad op 74 jaar. Bij FBTO, Centraal Beheer en Unigarant kun je altijd terecht, ook als je op leeftijd bent.

    Wat kun je doen bij leeftijdsdiscriminatie?

    Helaas kun je niet veel doen tegen leeftijdsdiscriminatie, omdat verzekeraars zelf mogen kiezen of ze je verzekeren en voor welke premie. Ze staan hierin dus vrij. Wat je wel kunt doen is openbaar klagen, ernaar vragen of overstappen naar een verzekeraar die voor jouw leeftijdsgroep wel gunstige premies biedt.

    Autoverzekering opzeggen met 123opzeggen

    Wil jij jouw huidige verzekering opzeggen? Via 123opzeggen maak je eenvoudig een opzegbrief die helemaal past bij jouw verzekering. Je hoeft alleen een aantal gegevens in te vullen en wanneer je kiest voor de verzendoptie, zullen wij de rest voor je regelen. Wel zo makkelijk en dan kun jij rustig zoeken naar een verzekering die bij je past.

    Landschap
    Golf