een gloeilamp met andere lampen achter de lamp

Overstappen energieleverancier: de fabels en feiten

  • auteur Madelon
  • Laatst geüpdatet:

Overstappen op een andere energieleverancier gebeurt vaker dan ooit. Geen wonder, want de stap zetten naar een andere aanbieder kan veel voordelen opleveren. Je krijgt als nieuwe klant vaak interessante aanbiedingen. Grote namen als Vattenfall en Essent krijgen er steeds meer concurrentie bij, in de vorm van kleinere energiebedrijven als Greenchoice en Budget Energie. Maar niet iedereen is zo happig op overstappen. Er blijken nog veel misverstanden te bestaan. Ben je bijvoorbeeld als trouwe klant niet gewoon het goedkoopst uit?

Inhoudsopgave

    1 op de 5 huishoudens stapt over van leverancier

    Nog nooit switchen zoveel mensen van energieleverancier. Van 2019 op 2020 stapten ruim 1,7 miljoen van de acht miljoen huishoudens in Nederland over van energieleverancier. Dit is meer dan één op de vijf huishoudens.

    Top 4

    Daarmee staan we in de top 4 van landen in Europa. Meer dan de helft van de consumenten (53%) stapte de afgelopen drie jaar tenminste één keer over. De achterliggende reden die het meest voorkwam, was de prijs van energie. Voor driekwart van alle overstappers was dit een aanleiding om de stap te zetten.

    Verschillende lampen boven een huis

    1. Overstappen moet op 1 januari

    Het einde van het jaar levert veel consumenten zorgen op. Maar overstappen moet niet standaard op 1 januari. Het merendeel van de huishoudens heeft een energiecontract voor onbepaalde tijd. Daarbij kun je altijd opzeggen. Wel geldt er opzegtermijn van maximaal een maand.

    Contract voor bepaalde tijd

    Als je een contract voor bepaalde tijd hebt, kan opzeggen niet altijd. Dat kan kort vóór of op de einddatum van je energiecontract. Is de datum verstreken? Dan kun je altijd opzeggen. Je hoeft dus niet halsoverkop een keuze te maken aan het einde van het jaar. Hier geldt soms wel een langere opzegtermijn, dus houd deze scherm in de gaten!

    2. Als ik overstap krijg ik een boete

    Wanneer je een energiecontract afsluit, ga je deze overeenkomst vaak aan voor een periode van één, twee of drie jaar. Heb je zo’n contract voor bepaalde tijd en stap je over vóór de einddatum? Dan moet je vaak een opzegvergoeding betalen.

    Vrouw schrikt van boete van energieleverancier

    Vergoeding van boete

    Een aantal energiebedrijven komen je graag tegemoet en vergoeden deze ‘boete’ voor je als je naar ze overstapt. Let er alleen wel op dat dit soms in je tarief wordt doorberekend, waardoor je niet meer kunt profiteren van de scherpste deals. Overstappen op of na de einddatum kan gewoon zonder extra kosten. Dan kun je ‘contractvrij’ overstappen. Vergeet niet de overstaptermijn (vaak van twee maanden) die veel bedrijven hanteren.

    3. Als trouwe klant ben ik het goedkoopst uit

    Bij andere abonnementen, zoals in de telecom, krijg je korting als je voor langere tijd klant bent. Maar energiebedrijven besteden meer aandacht aan het binnenhengelen van nieuwe klanten dan aan bestaande klandizie.

    Welkomstbonussen

    Daarom bieden ze allerlei welkomstbonussen, -kortingen en -cadeaus en scherpe tarieven aan om de consument over de streep te trekken. Als trouwe klant heb je hier helaas niets aan. Stap je over naar een andere leverancier? Dan kun je hier juist wel van profiteren en ben je goedkoper uit.

    4. Het levert niets op om over te stappen

    Door de zachte herfst en de coronacrisis zijn de huidige tarieven voor gas en elektra erg laag. Het is altijd goed om te kijken naar wat concurrerende leveranciers te bieden hebben. Daarvoor zijn online allerlei vergelijkingssites te vinden. Vergelijken kan natuurlijk geen kwaad. Met een beetje geluk krijg je een aantal interessante aanbiedingen en kun je jaarlijks wel honderden euro’s besparen op je energierekening. Dat is wel de moeite waard, toch?

    Man leest voorwaarden van overstappen van energiemaatschappij

    5. Je kunt tijdelijk zonder stroom komen te zitten

    Bij een overstap word je niet van de energie afgesloten. Dit is puur een administratieve procedure en gebeurt alleen op papier. Pas wanneer de overstap is afgerond door je nieuwe leverancier zal de oude stoppen met energie leveren. Je komt dus niet zonder stroom te zitten, en dat geldt overigens ook voor gas.

    6. Overstappen is moeilijk en kost veel tijd

    Een nieuw energiecontract heb je zo aangevraagd bij een leverancier. Dat proces wordt zo makkelijk voor je mogelijk gemaakt. Vaak kan een vergelijkingssite je ook meteen doorsturen naar de plek waarop je een nieuwe energieleverancier kiest.

    Contract opzeggen

    Maar vergeet niet dat je je contract bij je huidige energiebedrijf nog moet opzeggen! Je energiecontract opzeggen kan eenvoudig via 123opzeggen.nl, met onze unieke opzegbrief. Die maak je eenvoudig aan en kun je door ons laten versturen. Zo kun je eenvoudig overstappen van energie en heel wat euro’s besparen op je rekening.

    Hier vind je een aantal opzegbrieven voor energieleveranciers:

    Ook interessant: Zo voorkom je extra kosten als je wil overstappen van energiemaatschappij

    Landschap
    Golf