Zo kies je de beste autoverzekering voor jouw auto

Zo kies je de beste autoverzekering voor jouw auto

 • auteur Nynke
 • Laatst geüpdatet:

Wanneer je een auto koopt, kun je er niet onderuit: de autoverzekering. Er zijn een hoop verschillende aanbieders en soms kun je door de bomen het bos niet meer zien. Kies je voor Allianz Direct, Inshared, Centraal Beheer of FBTO? Het is allemaal afhankelijk van je auto en je eigen wensen. 123opzeggen zocht het antwoord op de meest voorkomende vragen, zoals: welke verzekering past bij een auto van tien jaar oud en wat is nu precies het verschil tussen Allrisk en Beperkt Casco? Zo weet je precies welke autoverzekering je beter kunt opzeggen en wat voor jou de beste autoverzekering is.

Verschillende autoverzekeringen

Voordat je een autoverzekering kunt gaan afsluiten is het verstandig om te weten wat nu precies de grote verschillen zijn. Je kunt namelijk kiezen tussen een WA, Beperkt Casco en een Allrisk verzekering. Naar mate een auto ouder wordt, wordt ook de dekkingsbehoefte anders. De factoren waar de keuze vanaf hangt, zijn onder andere:

 • Leeftijd van de auto
 • Dagwaarde van de auto
 • Aantal schadevrije jaren
 • Financiering van de auto
 • Financiële draagkracht voor kosten door schade

WA-verzekering

In Nederland heb je altijd op z’n minst een WA-verzekering nodig. WA staat voor wettelijke aansprakelijkheid. Deze verzekering is de goedkoopste optie, omdat deze ook de minste dekking heeft. Deze verzekering wordt vaak gebruikt voor auto’s die ouder zijn dan tien jaar.

Met een WA-verzekering ben je bij een ongeval verzekerd voor de schade die je anderen hebt toegebracht. Doorgaans is dit:

 • Een dekking van minimaal € 6.720.000 per ongeval voor schade aan personen
 • Een dekking van € 1.120.000 per ongeval voor schade aan spullen en het voertuig.

Bij Een WA-verzekering ben je alleen gedekt voor schade die jij toebrengt aan anderen. Alle schade van jezelf zul je zelfs moeten betalen. Het kan dus voorkomen dat je je auto verliest als hij niet meer te repareren valt. Je zult dan geen vergoeding krijgen vanuit de verzekering.

Dit geldt overigens alleen als jij schuldig bent aan het ongeluk. Is de andere partij schuldig, dan kun je jouw schade verhalen op die partij. In dat geval krijg je wel een vergoeding met een WA-verzekering.

Beperkt Casco

Als je auto ouders is dan zes jaar en jonger dan tien jaar, kiezen veel mensen voor een Beperkt Casco verzekering. Deze verzekering wordt ook wel WA+ genoemd. Met deze verzekering ben je voor meer zaken gedekt dan met een WA-verzekering. Zo ben je je niet alleen verzekerd voor schade die jij anderen toebrengt, maar ook voor:

 • Diefstal en inbraak
 • Ruitschade
 • Storm- en brandschade

Er wordt vaak voor deze verzekering gekozen als de premie van een Allrisk verzekering niet meer opweegt tegen de dagwaarde van de auto. In sommige gevallen kun je dan beter de hoogte van de premie opsparen om eventuele schade door eigen toedoen zelf op te vangen.

Er wordt wel aangeraden om auto’s die op afbetaling gekocht zijn, niet Beperkt Casco te verzekeren. Dit advies wordt gegeven, omdat je namelijk anders met een financiële strop kunt komen te zitten. Als je de auto zelf schade toebrengt en deze total loss raakt, heb je namelijk geen auto en moet je het overige bedrag nog wel betalen. Hierdoor wordt het haast onmogelijk om een nieuwe auto aan te schaffen en zit je dus zonder vervoer.

Allrisk verzekering

Als jouw auto jonger is dan zes jaar, dan is de keuze vaak makkelijk: Allrisk. Dit is de meest uitgebreide verzekering en je bent hierbij voor bijna alles verzekerd. Vooral nieuwe auto’s hebben hier baat bij, omdat hun dagwaarde veel hoger ligt dan de premie die je jaarlijks aan de verzekering afdraagt. Hierdoor kan het uit om iets meer te betalen.

Ook is een Allrisk verzekering verstandig als je nog bezig bent met het afbetalen van je auto. Bij een Allrisk verzekering ben je verzekerd voor alles waarbij je met een WA en WA+ verzekering ook verzekerd bent met daarbij nog:

 • Schade door eigen schuld
 • Vandalismeschade

Natuurlijk zijn hier wel een aantal uitsluitingen bij te noemen. Per verzekering zijn deze uitsluitingen verschillend en het is dus belangrijk dat je zelf in de polis kijkt wat voor jou geldt. De meest voorkomende uitsluitingen zijn:

 • Rijden zonder rijbewijs
 • Roekeloos rijgedrag of opzet
 • Gebruik van auto voor verhuur, wedstrijden of zakelijk personenvervoer
 • Oorzaak door nalatigheid van onderhoud
 • Rijden onder invloed van drank of drugs

Als je bij een Allriskverzekering de schade door de verzekeraar laat betalen, kan dit van je schadevrije jaren afgaan. Dit heet ook wel zakken op de bonus-malusladder. De jaren na het zakken op die ladder zal je meer premie betalen. Gemiddeld ga je door schade 5 jaar achteruit. Stel; je hebt 10 schadevrije jaren en maakt een ongeluk, dan kun je 5 jaar teruggezet worden. Je premie zal dan stijgen.

Autoverzekeringen vergelijken

Voordat je een autoverzekering afsluit, is het natuurlijk altijd verstandig om de verschillende verzekeraars te vergelijken. Toch kan dit ook lonen als je weer een schadevrij jaar extra hebt. De verzekeraars hanteren andere kortingen en prijzen, waardoor het verschil kan oplopen tot ruim € 200 per jaar.

Kijk dus goed bij alle verzekeraars en als je ergens een betere aanbieding ziet, kun je je huidige autoverzekering opzeggen. Dit doe je eenvoudig met een opzegbrief van 123opzeggen. Je hoeft alleen maar je gegevens in te vullen en 123opzeggen regelt de rest. Ga vervolgens het contract aan bij de nieuwe verzekering met de opzegtermijn van je oude verzekering in je achterhoofd en geniet van het maandelijkse voordeel op je autoverzekering.

Eigen risico

Let bij het kiezen van een autoverzekering wel op de hoogte van het eigen risico. Sommige verzekeringen lijken relatief goedkoop, maar door een hoog eigen risico kan het voorkomen dat je veel zelf moet betalen. Ga goed na of je dit eigen risico kunt betalen als je schade rijdt. Zo voorkom je moeilijkheden en kies je altijd een autoverzekering die bij je auto en je portemonnee past.

Ook interessant: Jongeren en ouderen de pineut bij afsluiten autoverzekering

Landschap
Golf