Formule 1 auto van Redbull op het circuit

F1 verdwijnt van Ziggo: zullen fans de overstap maken?

  • auteur Jelle
  • Laatst geüpdatet:

Gisteren werd bekend dat de Formule 1 na negen jaar zal vertrekken bij televisieaanbieder Ziggo. Een nieuwe aanbieder – met diepe zakken – heeft meer geboden voor de uitzendrechten en daarmee komt er aan het einde van dit F1-seizoen ook een einde aan de F1 bij Ziggo Sport. Wat dit precies gaat betekenen voor de fans van de Formule 1 is vooralsnog onbekend. Wel zijn er een aantal geruchten en we sommen ze hier voor je op.

Inhoudsopgave

    Wie heeft de nieuwe uitzendrechten van de Formule 1?

    De uitzendrechten voor de komende drie jaar zijn in handen van Nordic Entertainment Group, ook wel bekend als NENT. Deze Scandinavische partij heeft het streamingplatform ViaPlay opgericht en wil dit naar alle waarschijnlijkheid uitrollen naar Nederland.

    Contract loopt af

    Het contract van Max Verstappen met Ziggo loopt eind dit seizoen af, dus ook exclusieve interviews en ander promotioneel materiaal zal te zien zijn bij ViaPlay. Wat er gaat gebeuren met de vertrouwde gezichten (en stemmen) van Jack Plooij, Olav Mol en de presentatoren van het Formule 1 Café is nog onbekend. Wel zouden er al gesprekken gevoerd zijn met de nieuwe partij.

    Verschillende mannen op de tribune bij Formule 1 met oranje shirts en redbullshirts.

    Hoeveel kost ViaPlay?

    Nu de grote vraag: wat moet dat allemaal gaan kosten? Het korte en eerlijke antwoord op die vraag is: dat weten we nog niet. Wat we wel kunnen doen, is kijken naar de andere landen waar ViaPlay beschikbaar is. Omgerekend in euro’s kost het platform daar het volgende:

    • Zweden: € 44,18
    • Noorwegen: € 32,56
    • Finland: € 34,99
    • Estland: € 9,99
    • Letland: € 9,99
    • Litouwen: € 9,99
    • Denemarken: € 60,38
    • IJsland: € 9,99

    Er zit dus best een grote kloof tussen de prijzen. Aanstaande donderdag wordt er officieel meer bekend gemaakt over de deal en weten we hopelijk ook meer over de gevolgen voor de Nederlandse kijker. Dit artikel zal op dat moment ook worden aangepast.

    Update 20-5:

    Alle races worden in Nederland uitsluitend bij ViaPlay uitgezonden. Zes grand prix zijn gratis te bekijken, waaronder die in Zandvoort. Op welk kanaal ze te zien zijn, is voor nu nog niet bekend. De geruchten dat streamingdienst F1 TV zou verdwijnen zijn door NENT tenietgedaan. F1 TV Pro blijft bestaan en abonnees behouden in het nieuwe seizoen gewoon hun abonnement.

    Gaan klanten Ziggo Sport opzeggen?

    Op Twitter reageren veel klanten van het mediabedrijf ontsteld op het nieuws. Ze zeggen onder andere dat hun enige reden om bij het bedrijf te blijven nu zal verdwijnen. Uiteraard zal dat een bittere pil zijn voor Ziggo en ze proberen uit alle macht om klanten te behouden. Ziggo reageert op een enigszins dramatische wijze op klanten die beweren over te stappen naar een concurrent nu F1 wegvalt:  

    Hey! Wat jammer dat nu we geen F1 meer uitzenden per maart 2022 je opzoek gaat naar een andere provider 😢 Hebben we het zo zwaar verpest dat je alleen daarom nog klant bij ons bent?

    We hebben voor alles een oplossing mocht je problemen met de diensten ervaren 💪

    — Ziggo (@ZiggoWebcare) May 18, 2021

    ZiggoSport opzeggen met 123opzeggen

    Wil jij je abonnement bij Ziggo ook opzeggen? Dit doe je heel eenvoudig met een opzegbrief van 123opzeggen met 100% opzeggarantie. Zo weet je zeker dat je opzegging goed verwerkt wordt en hoef je zelf geen enkele moeite te doen om je abonnement op te zeggen.

    zwart-wit foto van twee mannen die formule 1 kijken.

    Internet Only van Ziggo

    Ziggo weet gelukkig wel slim in te spelen op de verandering van het aanbod. Zo gaat het telecombedrijf vanaf nu ook Internet Only abonnementen aanbieden. Handig, als je alleen nog een televisieabonnement had om Ziggo Sport te ontvangen.

    Abonnementskosten

    De kosten voor deze nieuwe abonnementen variëren van €48,50 tot € 66,50 per maand. Misschien dat de Formule 1 fans op die manier toch bij Ziggo kunnen blijven en het verschil in prijs tussen Ziggo Sport en ViaPlay tot een minimum beperkt kan blijven.

    Verhoging tarieven

    Eerder deze maand maakte Ziggo bekend dat het de prijzen van internet en tv omhoog gaat gooien. Gemiddeld gaan klanten 1,43 euro per maand meer betalen. Alleen abonnees met het allersnelste internet zullen erop vooruitgaan. Giga Internet wordt namelijk goedkoper. De stijging volgt kort na het bericht dat KPN-pakketten duurder worden en gaat in op 1 juli 2021.

    Landschap
    Golf