Vrouw checkt financiën

Vaste lasten van huishoudens stijgen door toenemende abonnementskosten

 • auteur Madelon

Veel huishoudens zien hun vaste lasten de laatste tijd behoorlijk toenemen. Niet alleen door de stijgende energierekeningen, maar ook omdat we steeds meer geld kwijt zijn aan allerlei abonnementen, zo blijkt uit de transactiedata van ABN AMRO.

Inhoudsopgave

  Steeds meer streamingdiensten

  Abonnementen zijn tegenwoordig onmisbaar. Hoewel Netflix al jarenlang een van de meest prominente streamingdiensten is, hebben er inmiddels talloze concurrenten zich aangediend. Van Videoland en Disney Plus tot Amazon Prime, elk met een divers aanbod aan films en series.

  Lees ook: Viaplay verhoogt prijzen Scandinavië flink, Nederland volgt naar verwachting snel.

  Onderzoek van de ABN AMRO

  Uit recente transactiedata van de ABN AMRO blijkt dat het aantal huishoudens met een abonnement op één of meerdere streamingdiensten de afgelopen jaren enorm is toegenomen. In 2016 had slechts 7% van de rekeninghouders een abonnement op een streamingdienst, terwijl dit percentage in september 2023 is gestegen tot 70%. 

  Meerdere abonnementen

  Volgens econoom Bram Vendel is het moeilijk te bepalen hoezeer een abonnement de financiën van een huishouden beïnvloed, vooral omdat de kosten van diverse abonnementen sterk variëren. 'Voor een Netflix-abonnement ben je misschien 15 euro kwijt, maar voor je andere vaste lasten zit je al snel aan honderden euro's', aldus Vendel.

  Man kijkt Netflix

  Opzeggen van abonnementen

  Vooral het aantal abonnementen zorgt ervoor dat de kosten voor huishoudens stijgen. Vendel adviseert daarom om een digitale schoonmaak te houden en zorgvuldig te overwegen welke abonnementen echt nodig zijn, veel worden gebruikt, of kunnen worden opgezegd.

  Wil je ontdekken hoe je effectief een grondige digitale schoonmaak kunt uitvoeren?  Bekijk dan ook: 7 tips om te besparen op digitale abonnementen.

  Abonnementen opzeggen met 123opzeggen

  Bij 123opzeggen willen we abonnementen opzeggen zo simpel mogelijk maken. Geen eindeloos papierwerk, ingewikkelde telefoongesprekken of oneindige zoektochten naar de juiste methode. Daarom bieden we een gratis online opzegbrief aan, die je binnen drie eenvoudige stappen kunt invullen.

  • Vul je persoonlijke gegevens in.

  • Download de gratis opzegbrief.

  • Verstuur deze per post óf kies voor onze handige verzenddienst.

  Abonnement opzeggen met de verzenddienst

  Geen zin om zelf naar de brievenbus te gaan? Daar hebben we bij 123opzeggen iets op gevonden! Laat ons het werk doen en kies voor onze verzenddienst. We zorgen ervoor dat de brief op de juiste mat valt, zodat jij alleen maar hoeft te wachten op de bevestiging. Makkelijker kunnen we abonnementen opzeggen, niet voor je maken!

  Landschap
  Golf