handen die elkaars polsen vasthebben

Hoge inflatie de oorzaak van ledenstijging vakbonden

 • auteur Madelon
 • Laatst geüpdatet:

De Nederlandse vakbonden zien recentelijk het aantal leden stijgen. Het gaat om tienduizenden nieuwe leden. De ledenstijging heeft te maken met de hoge inflatie. Door deze kostencrisis verarmen huishoudens terwijl de winsten van bedrijven stijgen. 

Inhoudsopgave

  Wat doet een vakbond

  Een vakbond is een vereniging die de belangen van werknemers behartigt. Zo streeft een vakbond onder andere naar betere arbeidsomstandigheden, en een rechtvaardige maatschappij. De FNV wil bijvoorbeeld graag hogere lonen en uitkeringen en pensioenen.

  Stakingen en acties zorgen dikwijls voor resultaat

  Om dit te bereiken zie je de vakbonden in actie komen en brengen ze met stakingen soms ontwrichtende schade toe aan bedrijven. Dikwijls met effect. Branches met een hoge vakbondsorganisatiegraad zijn onder andere de vervoers- en metaalsector. Door het hoge ledenaantal leidden stakingen bij de NS in het verleden dan ook tot resultaat.

  Je betaalt maandelijks voor een lidmaatschap

  Een vakbond kan in principe iets voor je betekenen als je werkt of werkzoekende bent, of als je van een uitkering of een pensioen geniet. Word je lid van een vakbond, dan betaal je een maandelijks bedrag voor je lidmaatschap.

  Tekening van verschillende mensen die op stapels munten staan

  De voordelen van lid zijn van een vakbond

  Met een lidmaatschap profiteer je vaak van extra's zoals persoonlijk advies over je werk en komen, hulp bij de jaarlijkse belastingaangifte en kortingen op verzekeringen. Dat we in Nederland salaris krijgen als we ziek zijn en een werkweek hebben van maximaal veertig uur, is mede te danken aan de strijd die vakbondsleden vroeger leverden.

  Welke vakbonden zijn er in Nederland

  Nederland kent tientallen vakbonden. Veel van deze vakbonden behartigen de belangen van werknemers van een specifieke branche, zoals ambtenaren, telecompersoneel, of onderwijsmedewerkers. De bekendste Nederlandse vakbond is de Federatie Nederlandse Vakbeweging (FNV).

  FNV is de grootste vakbond

  Met bijna één miljoen leden is dit de grootste vakbond. Ook het Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV) is een grote vakbond in Nederland. Het CNV heeft meer dan 290.000 leden.

  Waarom krijgen vakbonden zoveel nieuwe leden?

  De ledenstijging van de afgelopen maanden heeft naast het feit dat de koopkracht onder druk staat ook te maken met de krappe arbeidsmarkt en de zorgen over de economische situatie. Veel mensen hebben de hoop dat een vakbond iets voor ze kan betekenen door samen een vuist te maken voor de belangen van de werkende klasse.

  Jongeren sluiten zich vaak aan bij vakbonden

  Ook jongeren en jongvolwassenen zoeken nu hun toevlucht tot vakbonden, omdat ze hun loopbaan starten met een studieschuld en terecht komen op een arbeidsmarkt met flexibele contracten en lage lonen terwijl huizen duur en weinig beschikbaar zijn. Jongeren hebben echter minder moeite hebben met het opzeggen van lidmaatschappen.

  Jong koppel sluit zich aan bij een vakbond

  Tijdelijke ontwikkeling

  De verwachting is dan ook dat er bij de ledenstijging van vakbonden sprake is van een tijdelijke ontwikkeling. Voor de vakbonden is het te hopen dat de nieuwe leden niet als eerste weer vertrekken zodra de welvaart toeneemt, want een vakbondsorganisatie is maar zo sterk als het aantal leden.

  Landschap
  Golf