Facebook opzeggen: zo kun je je account op Facebook verwijderen

Facebook opzeggen: zo kun je je account op Facebook verwijderen

09 december 2020

Laatste update: 10 december 2020

Dat Facebook heel populair is, hoeven we je waarschijnlijk niet te vertellen. In 2020 gebruikten 10,4 miljoen mensen in Nederland het sociale medium en dit aantal stijgt nog steeds. Je zou soms bijna denken dat je het nodig hebt om mee te doen en dat is volgens wetenschappers precies de kracht van het medium. Mensen zijn bang om belangrijke (en onbelangrijke) dingen te missen en dat kan zelfs een verslavende werking hebben. Toch zijn er ook steeds meer mensen die besluiten om Facebook te verwijderen. Ze verschuiven naar andere sociale media of willen helemaal niets meer te maken hebben met deze media. Ben jij Facebook beu en wil je je account verwijderen? In dit handige stappenplan lees je precies hoe je dit doet.

FOMO – Fear of missing out

Fear Of Missing Out, beter bekend als FOMO, is een fenomeen dat al langer bestaat. Het is een aandoening waarbij je bang bent om dingen te missen. Vooral jongeren tussen de 18 en 33 jaar hebben hiermee te maken. Ze zijn bang dat ze niet op de hoogte zullen zijn van de laatste nieuwtjes of filmpjes en hierdoor buiten de groep zullen vallen. FOMO kan zelfs zulke erge vormen aannemen dat het een angststoornis kan worden. Word jij onrustig als je je telefoon een dagje niet bij je hebt? Dat zou maar zo een lichte vorm van FOMO kunnen zijn. De aandoening is het ergst bij een groep jongeren die ook wel maximizers genoemd worden. Dit zijn mensen die alles uit het leven proberen te halen en dan dus ook zo min mogelijk willen missen. Doordat er zo ontzettend veel keuzes zijn die gemaakt moeten worden en ze eigenlijk alles willen doen, kan dit een angstig gevoel oproepen. Wat als je de verkeerde keuze maakt en iets leuks mist?

Facebook minder populair onder jongeren

Niet alleen FOMO-klachten kunnen een reden zijn om Facebook te verwijderen. Misschien vind je een ander sociaal medium gewoonweg veel leuker. Zo lijkt er een verschuiving plaats te vinden, waarbij vooral jongeren de overstap van Facebook naar Instagram maken. Ook TikTok en Snapchat winnen steeds meer terrein in Nederland. Van de jongeren tussen de 15 en 19 jaar gebruikt nog meer iets meer dan de helft Facebook. Sociale media zoals YouTube, Instagram en Snapchat worden door meer dan 72 procent van de jongeren gebruikt. Bij oudere leeftijdsgroepen zijn die cijfers weer precies andersom. Daar is vooral Facebook nog erg populair.

Facebook account verwijderen/deactiveren

Als je niet langer gebruik wilt maken van Facebook, kun je twee dingen doen: deactiveren of verwijderen. Bij het deactiveren van je account, blijven je gegevens bewaard en kun je je Facebook account altijd terugkrijgen als je dit wenst. Bij het verwijderen van je account, worden alle gegevens verwijderd en zul je dus een heel nieuw account moeten aanmaken als je wel weer gebruik wilt maken van het sociale medium. 123opzeggen geeft je een stappenplan voor beide opties.

Facebook deactiveren

 1. Ga met je browser naar Facebook.
 2. Log in.
 3. Ga naar de instellingen van je Facebook account.
 4. Klik op ‘Je Facebook-gegevens’.
 5. Klik op ‘Bekijken’ bij het kopje ‘deactiveren en verwijderen’.
 6. Kies nu voor je ‘account deactiveren

Je profiel wordt nu uitgeschakeld en je naam en foto’s worden verwijderd. Facebook Messenger kun je nog wel gebruiken.

Facebook verwijderen

Als je nooit meer gebruik wilt maken van je Facebook account, kun je je account permanent verwijderen. Alle gegevens worden dan verwijderd en je hebt ook geen toegang meer tot je chatberichten en de toegang tot Facebook Messenger wordt opgeheven. Je krijgt van Facebook altijd 14 dagen bedenktijd tot het verwijderen definitief wordt doorgevoerd. Wil jij je Facebook verwijderen? Volg dan de volgende stappen.

 1. Ga met je browser naar Facebook.
 2. Log in.
 3. Ga naar de instellingen van je Facebook account.
 4. Klik op ‘Je Facebook-gegevens’.
 5. Klik op ‘Bekijken’ bij het kopje ‘deactiveren en verwijderen’.
 6. Kies nu voor je ‘account verwijderen’.

Wil je naast Facebook ook nog van andere verplichtingen verlost worden? Bij 123opzeggen kun je alle abonnementen opzeggen. Denk bijvoorbeeld eens aan het opzeggen van Spotify Premium, Goodiebox of een ander maandelijks abonnement. Wat je ook wil opzeggen, het kan bij 123opzeggen!