OV Ombudsman: Opzeggen OV-abonnementen vaak onnodig lastig

OV Ombudsman: Opzeggen OV-abonnementen vaak onnodig lastig

 • auteur Jelle
 • Laatst geüpdatet:

De afgelopen maanden gingen mensen massaal minder gebruikmaken van hun abonnement voor het openbaar vervoer. De intelligente lockdown die ingesteld werd om het nieuwe coronavirus in te dammen, zorgde ervoor dat veruit de meeste mensen thuis gingen werken. Ook scholen gingen dicht en veel mensen bleven binnen. Het is dan ook niet gek dat deze mensen hun OV-abonnement wilden opzeggen. 123opzeggen merkte sinds het begin van de lockdown een explosieve stijging in het aantal opzeggingen voor OV-vervoerders. Helaas is het opzeggen van deze abonnementen niet zo eenvoudig als zou moeten en de OV Ombudsman trekt aan de bel.

Inhoudsopgave

  Telefonische klantenservice moeilijk bereikbaar

  Wanneer abonnees hun abonnement willen opzeggen worden ze in veel gevallen doorverwezen naar de telefonische klantenservice. Online opzeggen kan in veel gevallen niet. Dit is onhandig en door de drukte moeten mensen soms wel een half uur wachten voor ze eindelijk een medewerker aan de lijn of op de chat krijgen. Dat is natuurlijk heel vervelend als je even snel een abonnement wil opzeggen. Niet gek dat steeds meer mensen kiezen voor de verzendservice van 123opzeggen. Geen wachttijden en je brief wordt rechtstreeks naar de goede afdeling van het OV-bedrijf gestuurd.

  Opzeggen in twee stappen

  De lange wachttijden zijn alleen niet de aanleiding voor de ombudsman om aan de bel te trekken. Hij schrikt vooral van het feit dat opzeggen bij sommige bedrijven in twee stappen moet. Als je eenmaal hebt aangegeven dat je je abonnement niet meer wilt hebben, dan moet je nog langs een OV-automaat om je opzegging te bevestigen. Tegen dit probleem loopt de Ombudsman al sinds 2016 aan, omdat toen ook veel studenten in de problemen kwamen als zij hun studenten-OV abonnement niet op tijd annuleerden.

  Bekijk ook: Consumentenbond: 'Online opzeggen vaak te moeilijk'

  'Maak opzeggen makkelijker'

  De OV Ombudsman is van mening dat opzeggen onnodig moeilijk gemaakt wordt en dat dit anders moeten kunnen. Zo zou de opzegging in één stap moeten kunnen en is het onnodig om van mensen te verwachten dat ze langs een automaat moeten gaan om de opzegging te bevestigen. Ook zouden vervoerders hun abonnees een herinneringsmail moeten sturen als ze stap twee vergeten. Nu wordt het abonnement stilzwijgend verlengd en incasseert de vervoerder toch nieuw abonnementsgeld. Als de abonnee dit geld storneert – omdat ze in de veronderstelling zijn dat het abonnement is opgezegd – wordt er gedreigd met juridische stappen en incassobureaus. Dit zou in de ogen van de OV Ombudsman allemaal anders moeten, maar tot die tijd is het dus belangrijk dat je je abonnement altijd nog van OV-Chipkaart verwijderd.

  Landschap
  Golf