Bankgiro Loterij of Postcodeloterij opzeggen? Zo doe je dat.

Bankgiro Loterij of Postcodeloterij opzeggen? Zo doe je dat.

  • auteur Nynke
  • Laatst geüpdatet:

“Geld maakt niet gelukkig”, die wijsheid krijgen we van jongs af aan mee. Toch geven we in Nederland jaarlijks meer dan een miljard euro uit aan loterijen. We houden ervan om een gokje te wagen, om kans te maken op eeuwige rijkdom. Maar die kans is natuurlijk ontzettend klein. Speel jij mee met de Postcode Loterij of BankGiro Loterij, maar ben je nog geen miljonair geworden? Dan kun je ieder jaar geld besparen en je deelname aan één of meerdere loterij opzeggen. Hieronder lees je hoe.

In één klap schatrijk

Ondanks de lage winkansen spelen veel Nederlanders mee met loterijen. Nee, geld maakt niet gelukkig. Maar, in één klap schatrijk worden? Dat klinkt toch wel erg goed! Met die belofte lukt het loterijen om miljoenen mensen mee te laten spelen.

Vals is de belofte natuurlijk niet; er zijn ieder jaar weer deelnemers die miljoenen euro’s winnen. Maar hoe waarschijnlijk is het dat jij of jouw straat in de prijzen valt? Waar is de kans het grootst op rijkdom, of in ieder geval op een prijs? Dat zocht de Consumentenbond uit.

Bij welke loterij de meeste kans om te winnen?

Bij BankGiroLoterij maak je de meeste kans op een miljoen – al is die niet bepaald groot te noemen. Je zult het moeten doen met een kans van 1 op 800.000. En zelfs als je de gelukkige winnaar bent, word je hierdoor nog geen miljonair.

Over jouw gewonnen centen betaal je namelijk nog kansspelbelasting. Van dat miljoen blijft dus een ‘slechts’ zo’n 700.000 euro over. De grootste kans om een prijs in de wacht te slepen heb je bij de Staatsloterij: 1 op 2. Maar dat wil nog niet zeggen dat je daadwerkelijk winst maakt.

2,5 miljard per jaar

Ieder jaar wordt er in ons land ruim 2,5 miljard euro uitgegeven aan offline gokken. Hieronder vallen loterijen, sportweddenschappen, casino’s en gokkasten. Verreweg het meeste geld (meer dan een miljard) gaat op aan loterijen. W

at opvalt is dat mensen met een lager inkomen vaak meer besteden aan loterijen dan mensen met een hoog inkomen. Het kan natuurlijk een strategische zet zijn om je geld te steken in een doel waar je aan kunt verdienen. Mensen in deze inkomensklasse, willen vaak meer financiële zekerheid en stabiliteit.

Bekijk ook: Onnodige abonnementen zorgen voor ongemerkte kosten

Sociale bewijskracht

Een andere verklaring is het principe van ‘sociale bewijskracht’. Simpel gezegd: als veel mensen iets doen, zullen anderen eerder volgen. Als mensen in jouw omgeving dus meespelen met een loterij, ben jij eerder geneigd dat ook te doen.

En natuurlijk helemaal als iemand uit de buurt een keer iets wint – je was er immers zó dichtbij! Er zijn zelfs loterijen waar je als groep aan kunt meedoen, zoals de VriendenLoterij. De winkansen bij loterijen worden alleen overschat, vooral door deelnemers met lagere inkomens.

Prijzen EuroJackpot, PostcodeKanjer en Eindejaarstrekking

Ook de prijzen die te winnen zijn, spelen een rol. Een lot kost gemiddeld tussen de € 2 en € 15, terwijl de jackpot meerdere miljoenen bedraagt, en ieder jaar weer omhoog gaat. De grootste prijs is te winnen bij EuroJackpot. Die kan oplopen tot wel negentig miljoen euro.

Heel waarschijnlijk dat je dit bedrag mag toe-eigenen, is het alleen niet: 1 op 95 miljoen. Op de dertig miljoen van de Staatsloterij Eindejaarstrekking maakte je in 2020 een kans van 1 op 4,7 miljoen, en de kans om met je buurt of straat de PostcodeKanjer van 56,7 te winnen, was 1 op 242.000.

Online opzeggen vaak te moeilijk

Veel loterijen maken het mogelijk om automatisch mee te spelen. Dat is natuurlijk veel gemakkelijker dan iedere keer los een lot te moeten kopen, maar verlaagt de drempel om mee te spelen ook weer. Zodra je online wilt opzeggen, blijkt dat vaak lastig.

Daarvoor moet je soms diep graven door de algemene voorwaarden op de website. In 2020 deed de Consumentenbond onderzoek naar de opzegmogelijkheden van 125 bedrijven. Wat bleek? Eén op de drie abonnementen waren via de site niet eenvoudig op te zeggen.

Verder lezen: Consumentenbond: 'Online opzeggen vaak te moeilijk'

Wet Van Dam

Als consument word je beschermd door de Wet Van Dam. Die bepaalt dat langlopende contracten op ieder moment (met een opzegtermijn van maximaal een maand) opgezegd mogen worden. Over de toegankelijkheid van opzeggen staat alleen weinig vermeld in de wet, en daar spelen loterijen slim op in.

Als online opzeggen niet lukt, zul je moeten bellen. Dat willen veel bedrijven graag, omdat ze dan nog één kans krijgen om je te behouden. De medewerker die je aan de lijn krijgt, is speciaal daarvoor getraind en zal er alles aan doen om je tóch verder te laten spelen.

Loterij opzeggen via 123opzeggen

Wil je jouw deelname aan een loterij opzeggen, maar kom je er niet uit? Dan kun je altijd nog 123opzeggen inschakelen. Een deelname, lidmaatschap, donatie of abonnement opzeggen kan gewoon online, via onze opzegdienst.

Bij 123opzeggen stel je in een paar stappen een persoonlijke opzegbrief op. Die kun je vervolgens gratis downloaden en zelf op de post doen, óf door ons laten versturen. Zo ben je in mum van tijd van je deelname af kun je direct geld besparen. Zodra je opzegging verwerkt is, krijg je daarvan een schriftelijke bevestiging van de loterij. Je kunt in je brief ook meteen aangeven dat je geen reclame meer wilt ontvangen. Scheelt heel wat papier.

Landschap
Golf