Een overzicht van een sportschool. je ziet verschillende apparaten en gewichten.

Basic-Fit: Meer leden, meer omzet, nog steeds verlies? | 123opzeggen

 • auteur Jelle
 • Laatst geüpdatet:

Even wat Basic Fit nieuws, de Basic heeft het voor elkaar gekregen meer mensen naar de gym te trekken en dat is, in het kader van een obesitas epidemie, een nobel streven. Dit heeft er voor gezorgd dat er 32 procent meer omzet werd behaald.

Belangrijkste punten uit dit artikel

 • Flinke groei: Basic-Fit heeft in 2023 13% meer leden aangetrokken, wat resulteerde in 4 miljoen leden.

 • Expansie: Basic-Fit breidt uit met meer dan 1400 vestigingen, inclusief een deal voor 47 nieuwe locaties in Spanje.

 • Prijsstijging: Abonnementskosten zijn met 24% gestegen, wat leidde tot een omzetstijging van 32%, ondanks dat het bedrijf nog steeds een verlies van 2,7 miljoen euro maakt.

Inhoudsopgave

  Flinke groei voor Basic fit

  In 2023 heeft de Basic, beter bekend als Basic-Fit, 13 procent meer leden naar zich toe te weten trekken. Daardoor groeide de fitness toko naar 4 miljoen leden. Het is dan te hopen dat dit blijvende sporters zijn en niet mensen die na de eerste week januari de goede voornemens door het raam gesmeten hebben. Want daar hebben we een broertje dood aan natuurlijk. Groei lekker!

  Expansiedrift 

  De Basic heeft momenteel meer dan 1400 vestigingen verspreid over zes landen. Door expansiedrift zal de Basic zich constant uitbreiden, zo zit er een deal aan te komen voor 47 Basic-Fit toko's in Spanje. Dus qua groei zit er voor het beursgenoteerde bedrijf nog flink wat in de pijpleiding. 

  Dit zijn de bekendste sportscholen van Nederland

  Prijsstijging van 24 procent

  Vroeger kon je voor twee tientjes per maand al lekker beginnen in de sportschool tot men besloot dit abonnement te verhogen naar €24,99 per vier weken. Dit is een prijsstijging van 24 procent! Hierdoor steeg de omzet van de Basic met 32 procent naar om en nabij de 1 miljard euro ten opzichte van het jaar daarvoor.

  Redenen voor de prijsstijging van Basic-Fit

  Meer dan de helft van die omzet kwam uit de landen Spanje, Duitsland en Frankrijk en de rest uit Nederland, België en Luxemburg. Je moet hier wel rekening houden met inflatie en het stijgen van energieprijzen en voor een beursgenoteerd bedrijf moet je natuurlijk wel de aandeelhouders blij maken.  

  Een vrouw staat in de sportschool en kijkt in de lens van de camera

  Verlies ondanks een omzet van 1 miljard euro

  Ondanks dat er een stijging was van 32 procent maakt de Basic fit nog steeds verlies, al wisten ze het nettoverlies wel terug te brengen tot 2,7 miljoen eurotjes. De afgelopen jaren leed deze club nog grotere verliezen, wat voornamelijk kwam door de lockdowns tijdens Corona. Ondanks dat heeft men in HQ vast gedacht: Go for it!

  Eerder schreven we al een blog over de Basic-Fit. Lees dat hier.

  Mijn niet relevante ongebalanceerde mening

  Ik sport zelf ook bij de Basic fit en ik moet zeggen dat mijn mening over de sportschool enigszins gebalanceerd is. Al zeg ik het zelf. Het sporten bij de Basic clubs kan namelijk 50/50 zijn en daarmee doel ik op hoe verschrikkelijk het soms is maar ook hoe chill het kan zijn. 

  Apparatuur soms wekenlang kapot

  Het kans soms zijn dat je naarstig op zoek bent naar oefeningen om je biceps eens te voorzien van een aanzienlijke pump. Met goede moed vlieg je naar het kabelstation en komt daar tot de ontdekking dat de kabels van meerdere stations kapot zijn. Een Tren Bilzerian* heeft de kabels gebruikt om een full stack 10 keer omhoog te gooien... Hierdoor valt je krachttraining in duigen.

  Apparaten zijn lang kapot

  Stel je die situatie eens voor en neem dan van mij aan dat dit euvel soms wel 4-5 weken blijft omdat men vertikt om het snel op te lossen. Dit zijn natuurlijk ontwikkelingen die we niet willen zien.

  *Tren Bilzerian: een manspersoon die de schijn heeft Trenbalone Acetate te gebruiken.

  Een man staat in de sportschool tussen kapotte apparatuur.

  Kreunende mannen in de Basic fit

  Ik snap dat het wegduwen van gewichten een boel kracht kost en om die reden ook gekreun ontstaat. Maar soms lijkt het wel alsof we op een set zijn van Meiden van Holland en dat is natuurlijk een ander soort training. We streven ernaar om goed bezig te zijn zonder te veel op anderen te letten maar het trainen onder die omstandigheden is wel bijzonder. Maar aan de andere kant, het behalen van een PR is natuurlijk wel lekker.

  Een barbell met gewichten ligt klaar voor het deadliften in de basic fit

  Toegang tot alle clubs

  Met de basic fit app heb je toegang tot alle clubs en Basic fit is om die reden ook een goede club om heen te gaan. Met het scannen van een qr code kom je gemakkelijk binnen. Zo kon ik, toen ik op vakantie was in Frankrijk, gewoon naar de vertrouwde oranje clubs van Basic fit.

  Gezonde levensstijl

  Het beoefenen van fitness draagt hierdoor bij aan een gezondere levensstijl, ookal ga je maar 1 keer per week. Oh en voor ik het vergeet, in de Basic Fit app kun je ook een boel recepten zien die bijdragen aan jouw groei en een goede fitness journey.

  Basic Fit abonnement opzeggen

  Heb je toch het idee dat je de Basic Fit een omzet van 1 miljard niet gunt dan kun je nog altijd je Basic Fit abonnement opzeggen. Het trainen is natuurlijk wel wat werk en als je tijdens je training last hebt van de nadelen die ik hierboven noemde, kan dat je fitness ervaring verminderen. En dat opzeggen doe je via 123opzeggen.

  Conclusie

  Basic-Fit heeft in 2023 13% meer leden aangetrokken, wat leidde tot een omzetstijging van 32%. Ondanks deze groei maakt het bedrijf nog steeds verlies, hoewel dit is verminderd tot 2,7 miljoen euro. De prijsstijging van abonnementen en uitbreiding in landen zoals Spanje dragen bij aan de financiële vooruitgang van Basic-Fit.

  Landschap
  Golf