Een laptop met google geopend op het scherm.

Moet je binnenkort betalen voor Google?

 • auteur Madelon

Of je nu even snel antwoord op je vraag wil, een woord wil vertalen met Google Translate of de weg wil vinden met Maps: Google is ongetwijfeld de populairste zoekmachine ter wereld- en tot nu toe volledig gratis. Maar dáár kan binnenkort misschien verandering in komen. Google is namelijk aan het onderzoeken of ze een abonnementsmodel kunnen invoeren en dat kan betekenen dat je binnenkort gaat betalen voor je snelle Google search. Dit is wat we tot nu toe weten.

Inhoudsopgave

  Waarom een betaald abonnement?

  Als je een vraag hebt, is de kans groot dat je deze opzoekt via Google. Wat gebruikers bijzonder waarderen aan deze zoekmachine, is dat het gebruik ervan volledig kosteloos is, een kenmerk dat de dienst al sinds het begin heeft. Echter, dit zou binnenkort kunnen veranderen. Dit komt door nieuwe ontwikkelingen in AI, zegt de Financial Times.

  Ook interessant: HBO Max gaat vernieuwen: dit gaat er veranderen.

  Premium functies Google

  Bij tal van online diensten en apps, zoals Spotify en YouTube, bestaat er naast een gratis variant vaak een premium-versie met extra functies. Google zou zich binnenkort wel eens bij deze groep kunnen voegen, door ook zo'n soortgelijk abonnement aan te bieden. Op dit moment is het bedrijf bezig met het onderzoeken van opties om geavanceerde functies aan hun zoekmachine toe te voegen.

  Vrouw met bril kijkt naar logo van google.

  Nauwkeurige zoekresultaten

  Met de hulp van kunstmatige intelligentie (AI) zouden deze functies gebruikers nog nauwkeurigere zoekresultaten kunnen bieden. Deze nieuwe service zou een aanvulling kunnen zijn op Google's bestaande abonnementsdiensten, zoals Gemini Advanced en Google One.

  Leestip: Geen abonnementen meer op ChatGPT Plus; dit zijn de alternatieven.

  Inkomsten van Google

  Toch betekent een Premium-abonnement op Google niet meteen dat deze ook advertentie vrij is. Google's primaire inkomstenbron is online advertenties. Afgelopen jaar genereerden deze advertenties een omzet van 175 miljard dollar. De efficiëntie van Google's advertentiesystemen is te danken aan de enorme hoeveelheid data die het bedrijf verzamelt over gebruikersgedrag. Door het analyseren van zoekopdrachten, surfgedrag en persoonlijke voorkeuren, kan Google gerichte en relevante advertenties aanbieden aan zijn gebruikers, wat waardevoller is voor adverteerders.

  Een telefoon met daarop Google geopend

  Wat zou een abonnement op Google inhouden?

  Er is al enige informatie bekend over de premium ervaring die Google mogelijk gaat bieden. Sinds vorig jaar is het bedrijf bezig met het testen van de 'Search Generative Experience' (SGE), een tool die AI gebruikt om samenvattingen en antwoorden direct op je scherm weer te geven, wat veel zoekwerk kan besparen. In de toekomst kunnen er wellicht nog meer geavanceerde functies bijkomen. Denk aan het genereren van afbeeldingen door AI, of een speciale planningsfunctie, vergelijkbaar met wat nu al beschikbaar is bij andere diensten van Google, zoals Gemini.

  Bekijk ook: Wéér een prijsverhoging bij Spotify: dit zijn goedkope alternatieven.

  Google 's tweestrijd

  Hier bevindt Google zich in een lastige situatie: minder doorgeklikte zoekresultaten kunnen leiden tot minder weergaven van advertenties, wat de belangrijkste bron van inkomsten van het bedrijf bedreigt. Tegelijkertijd wordt Google bijna gedwongen om deze richting in te slaan, gezien de groeiende concurrentie. Bing werkt bijvoorbeeld al samen met Microsoft Copilot, en dan is ChatGPT nog niet eens ter sprake gebracht. Een belangrijke kwestie blijft echter of mensen bereid zullen zijn om te betalen voor de premium functies die Google mogelijk gaat aanbieden.

  Landschap
  Golf