Man en vrouw zitten op de bank en kijken samen naar Netflix op de televisie.

Het streamen van populaire series is inmiddels duurder dan een Tv-abonnement

  • auteur Jelle
  • Laatst geüpdatet:

Waar streamingdiensten zoals Netflix eerder een aantrekkelijk vervanger was geworden van de gewone televisie, door de schappelijke prijs, het ontbreken van reclames en het grote aanbod aan films en series, is dat vandaag de dag wel anders. Wanneer je wilt meepraten over de populaire series, heb je inmiddels verschillende abonnementen nodig bij diverse streamingdiensten. En deze abonnementskosten lopen zo erg op dat streamen inmiddels duurder is dan een Tv-abonnement. 

Inhoudsopgave

    Streamen won terrein van Tv-abonnementen

    Streamingsdiensten waren lange tijd een aantrekkelijk alternatief voor traditionele lineaire televisie. Veel mensen besloten hun Tv-abonnement de deur uit te doen door de relatief lage kosten van de streamingdiensten en het uitgebreide aanbod aan films en series. Deze trend was vooral in Amerika opvallend, waar veel mensen hun kostbare tv-abonnementen opzegden en uitsluitend gingen streamen.

    Een iMac met daarop het aanbod aan films en series te zien van Netflix

    Vergelijkbare ontwikkeling in Nederland

    Een vergelijkbare ontwikkeling is ook in Nederland zichtbaar. Terwijl in 2013, het jaar dat Netflix in Nederland werd geïntroduceerd, bijna elk huishouden nog een Tv-abonnement had, is er nu een duidelijke afname te zien. Volgens recente gegevens van de Autoriteit Consument & Markt hebben meer dan een miljoen Nederlandse huishoudens geen traditioneel Tv-abonnement meer.

    Lees ook: Vaste lasten van huishoudens stijgen door toenemende abonnementskosten

    Meer concurrentie

    Enkele jaren geleden was een enkel Netflix-abonnement genoeg om mee te kunnen praten over de laatste series bij de koffieautomaat, maar tegenwoordig is een breder scala aan abonnementen noodzakelijk om up-to-date te blijven. Er zijn namelijk meer bedrijven die hun eigen streamingdienst hebben gelanceerd, waaronder Disney+, HBO Max, Videoland, SkyShowtime en Amazon Prime Video, wat resulteert in een steeds uitgebreider aanbod.

    Een smart tv met daarop  icoontjes van de verschillende streamingdienste zoals Netflix en Disney+

    Streamingsdiensten zijn duurder dan TV-abonnementen

    Om alle populaire films en series te zien, moet je op meerdere diensten een abonnement nemen. Consumenten in Nederland hebben gemiddeld 2,4 abonnementen op steamingdiensten. De kosten van deze verschillende abonnementen lopen al snel hoger op dan die van een TV-pakket. Deze kan je afsluiten voor rond de 12,50 euro per maand.

    Wil je kosten besparen op abonnementen? Bekijk dan deze 7 tips!

    Prijsstijging van abonnementen

    Ook de prijzen voor streamingdiensten zijn aanzienlijk toegenomen. Recentelijk hebben Viaplay en SkyShowtime hun abonnementskosten met 2 euro per maand verhoogd, in lijn met hun concurrenten. Toen Netflix in 2013 startte, was de maandprijs 7,99 euro, maar nu zijn er diverse abonnementen, met prijzen tot 15,99 euro. De maandelijkse kosten van Disney+ stegen van 6,99 euro eind 2019 naar 10,99 euro. Ook Apple TV+ verhoogde de prijs naar 9,99 euro.

    Vrouw met bruin haar kijkt geschrokken naar de afschriften van haar abonnementen op streamingsdiensten.

    Maatregelen door account delen

    Het delen van kosten door één account met vrienden of familie te gebruiken? Ook dat is verleden tijd. Verschillende diensten, met Netflix voorop, hebben hier maatregelen tegen getroffen. Het delen van wachtwoorden met personen buiten hetzelfde huishouden is nu alleen mogelijk tegen extra betaling.

    Meer weten over de maatregelen tegen account delen? Lees dan ook deze blog!

    Advertenties bij streamingabonnementen

    Consumenten die geen zin hebben om meer te betalen, kunnen steeds vaker kiezen voor een abonnementsmodel met advertenties. Videoland biedt bijvoorbeeld een abonnement met reclame voor de helft van de prijs. Disney+ en SkyShowtime volgen deze trend met voordeligere abonnementen met advertenties. Ook Netflix experimenteert hier mee in de VS en Frankrijk, maar deze optie is in Nederland nog niet beschikbaar.

    En man zit op de bank en kijkt tv naar een reclame kijkt over wasmachines.

    Steeds meer mensen willen van abonnement af

    Mensen zijn steeds meer geneigd om hun streamingabonnementen stop te zetten, zo merkt Niels van de Ven, universitair hoofddocent marketing aan de Tilburg Universiteit, op. Zijn onderzoek toont aan dat consumenten vaak verrast zijn door het aantal abonnementen dat ze hebben, vooral de 'vergeten' abonnementen die geld kosten zonder actief gebruik. Bovendien zorgen prijsstijgingen ervoor dat veel mensen hun abonnementen heroverwegen.

    Bekijk ook: Netflix wil van goedkoopste Basic-abonnement af.

    Abonnementen opzeggen met 123opzeggen

    Bij 123opzeggen willen we abonnementen op streamingdiensten opzeggen zo simpel mogelijk maken. Geen eindeloos papierwerk, ingewikkelde telefoongesprekken of oneindige zoektochten naar de juiste methode. Daarom bieden we een gratis opzegbrief aan waarmee je abonnement stopzetten een fluitje van een cent wordt. Vul je gegevens in, download de brief en verstuur deze per post, óf laat 123opzeggen de verzending voor je regelen.

    Landschap
    Golf