Zo voorkom je extra kosten als je wil overstappen van energiemaatschappij

Zo voorkom je extra kosten als je wil overstappen van energiemaatschappij

 • auteur Jelle
 • Laatst geüpdatet:

Je ziet elk jaar mooie aanbiedingen voorbij komen van energiemaatschappijen. De ander belooft een nog hogere korting dan de andere. Je laat je snel verleiden om over te stappen, maar voordat je dit doet zul je wel rekening moeten houden met een aantal zaken. Doe je dat niet, dan kan er een hoge kostenpost op je wachten en dat schiet natuurlijk niet op. 123opzeggen zet daarom graag voor je op een rij waar je precies op moet letten, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Inhoudsopgave

  Opzegvergoeding energieleverancier

  Wanneer je een energiecontract afsluit bij een energieleverancier, dan ga je dit contract vaak voor een periode van 1, 2 of 3 jaar aan. Binnen de contractperiode mag je opzeggen, maar dan geldt er bijna altijd wel een opzegvergoeding. Hoe hoog de opzegvergoeding is, is afhankelijk van wat je afneemt bij de energiemaatschappij en hoe lang je contract nog zou lopen. De maximale vergoedingen waar je rekening mee moet houden, zijn als volgt:

  Overgebleven looptijd

  Kosten bij stroom

  Kosten bij stroom en gas

  Minder dan 1,5 jaar

  € 50,-

  € 100,-

  Tussen 1,5 en 2 jaar

  € 75,-

  € 150,-

  Tussen 2 en 2,5 jaar

  € 100,-

  € 200,-

  Langer dan 2,5 jaar

  € 125,-

  € 250,-

  Dit zijn natuurlijk hele vervelende kosten en je wilt deze koste wat het kost omzeilen. Sommige energieleveranciers willen je zo graag binnenhalen als klant, dat ze je aanbieden om deze extra kosten te dragen. Let er dan wel op dat dit genoemd staat in het contract. Aan een telefonische toezegging heb je vaak niet genoeg en je wilt wel bewijs hebben.

  Opzegvergoeding bij verhuizen

  Men denkt vaak onterecht dat een opzegvergoeding niet geldt als je gaat verhuizen en dan kiest voor een andere energieleverancier. Helaas komen deze mensen vaak voor een nare verrassing te staan als blijkt dat ze toch een opzegvergoeding moeten betalen. Dit komt omdat een energiecontract persoonsgebonden is en niet plaatsgebonden. Dit geldt ook als je gaat samenwonen en het nog lopende contract van één van tweeën opzegt. Zorg er dus voor dat minimaal één van jullie een flexibel contract heeft en niet vast zit aan een vaste contractperiode.

  Veilig overstappen

  Als je wilt overstappen zonder opzegvergoeding, dan zit er maar een ding op: wachten tot het energiecontract afloopt. Je kunt voor de einddatum opzeggen, maar zorg er dan wel voor dat het nieuwe contract pas ingaat op de dag na de einddatum. Zo voorkom je kosten en betaal je ook geen extra maand aan je energieleverancier. Kies je ervoor om te wachten tot de einddatum gepasseerd is, dan betaal je ook geen opzegvergoeding aan je energieleverancier. In dat geval betaal je wel een extra maand, want een energieleverancier rekent in veel gevallen een opzegtermijn van 30 dagen. Als je energieleverancier werkt met een opzegvergoeding, dan moet dit genoemd staan in de algemene voorwaarden. Controleer deze dus altijd goed als je wil overstappen.

  Energieleverancier opzeggen

  Ben je buiten je contract en wil je overstappen naar een ander energiebedrijf? Vergeet dan niet om je oude energieleverancier op te zeggen. Dit regel je eenvoudig met een opzegbrief van 123opzeggen. Vul in de zoekbalk de naam van je energieleverancier in of kies een leverancier uit het schema hieronder. Na het invullen van enkele gegevens, zorgen wij ervoor dat de opzegbrief bij je energieleverancier terechtkomt, zodat zij jouw contract kunnen opzeggen.

  Opzegbrief Energieleverancier

  Eneco

  Essent

  Greenchoice

  Vattenfall

  Qurrent

  Budget Energie

  Pure Energie

  NLE

  Landschap
  Golf